HPV וירוס הפפילומה האנושי – כמה עובדות!

Human Papiloma Virus HPV או וירוס הפפילומה האנושי, הוא שם כולל לקבוצה של כ-100 וירוסים שונים המדביקים את התאים האפיתאליים של העור.

רוב סוגי נגיפי ה-HPV אינם מסוכנים. חלקם גורמים ליבלות עור אשר מופיעות על הידיים והרגליים, אחרים יוצרים יבלות המופיעות על אברי המין, אולם זנים מסוימים של HPV עשויים ליצור שינויים ברקמת צוואר הרחם אשר יובילו להתפתחות סרטן צוואר הרחם.

על פי מחקרים של אגודת הבריאות האמריקנית, בארה”ב בלבד מתרחשות בכל שנה כ-6 מליון הדבקות חדשות בHPV גניטלי, ובכל רגע נתון ישנם כ20 מליון בני אדם אשר סובלים מאינפקציה אקטיבית של HPV.

רבים נוספים נושאים את הנגיף בצורתו ה”רדומה”, כלומר ללא סימפטומים קליניים, אולם הם עשויים להעביר אותו הלאה ללא ידיעתם. הנגיף נחשב קל להדבקה וקשה לריפוי ומהווה בעיה בריאותית רצינית בעולם המודרני, בעיקר עבור נשים וכגורם לסרטן צוואר הרחם.

איך מאבחנים את וירוס הפפילומה HPV?

באם הנגיף אקטיבי וגורם לנגעים עוריים, ניתן לזהות אותם ע”י סקירה גניקולוגית של אזור אברי המין ופי הטבעת. במידה והנגעים מוגבלים לאזור צוואר הרחם ייתכן שיהיה צורך בקולפוסקופיה, כלומר הסתכלות לתוך צוואר הרחם ע”י גניקולוג.

עם זאת יש לזכור כי במרבית המקרים של הדבקה ב-HPV לא מתפתחים נגעים עוריים חיצוניים.

אמצעי זיהוי נוסף הוא בדיקת פאפ (Pap smear) המוכרת לנשים, בה נסקרים תאי משטח צוואר הרחם. הבדיקה מומלצת לא רק כאשר מתעורר חשד להדבקה בHPV אלא גם באופן רוטיני אחת לשנה לכל אישה פעילה מינית.

במידה ומתגלים בבדיקת הפאפ סימני דלקת הנובעים מהדבקה ע”י HPV ניתן לאסוף דגימה מצוואר הרחם (ביופסיה) ולהעביר לאנליזה מעבדתית נוספת לשם אישור האבחנה.

HPV יוצר סיכון מיוחד עבור נשים בהריון, שכן השינויים שעובר הגוף בזמן ההיריון עשויים לגרום להתפרצות של נגיף HPV רדום. הנגעים הנוצרים כתוצאה מHPV יכולים אף לגדול עד כדי הפרעה לתעלת הלידה ויצירת סיבוכים בלידה.

כיום אין טיפול כנגד וירוס הפפילומה אולם ישנם מספר צעדים שחשוב לנקוט לאחר הדבקה ב-HPV ראשית, באם ישנם, ניתן להסיר את הנגעים העוריים הנראים לעין על ידי כריתה כירורגית או צריבתם בלייזר.

הסרת הנגעים חשובה שכן הם מגבירים את הסיכון להדבקת הפרטנר בעת קיום יחסי מין, וכן את הסיכון בהידבקות עצמית בוירוסים ומחלות מין אחרות. שימו לב כי ניתן ורצוי להשתמש בקונדום בעת קיום יחסי מין למניעת הדבקה בוירוס.

קיראו בהרחבה על: אמצעי מניעה

כמו כן חשוב להישאר במעקב גינקולוגי על מנת לוודא שהמצאות הווירוס לא מובילה לשינוי בצורת תאי צוואר הרחם או להתפתחות סרטן צוואר הרחם, כפי שעלול לקרות במספר סוגים של נגיף ה-HPV.

מומלץ מאוד להשתמש בקונדום על מנת להפחית את הסיכון בהדבקת בן הזוג ב-HPV, וכמו כן לשמור על מערכת חיסונית חזקה ככל הניתן על מנת לאפשר לגוף להלחם בנגיף בעצמו.

כיום קיים חיסון כנגד HPV אשר מומלץ לנשים שלא נחשפו לנגיף וגילן אינו עולה על 26 שנים. החיסון מורכב מ3 מנות הניתנות בהזרקה תוך שרירית, והוא אינו מומלץ לנשים בזמן הריון.

מערכת יומן הריון

Recent Posts

בדיקת NIPT חשובה לכל אישה בהריון!

בדיקת NIPT היא בדיקה המיועדת לבדוק DNA עוברי בדם האם לצורך אבחון תסמונות גנטיות כבר…

2 שנים ago

יתרונות ברורים מול חסרונות מועטים: צ’יפ גנטי

נתחיל מהשורה התחתונה, בדיקת צ'יפ גנטי חשובה לכל אישה ובכל הריון, ללא יוצא מן הכלל.…

2 שנים ago

מוטציה דה נובו: למה זה קורה ולמה כל כך חשוב לאבחן בהריון?

משפחה ענקית של מוטציות גורמת לאינספור תסמונות ומחלות והן נקראות מוטציות דה נובו או בעברית…

2 שנים ago

המלצה ברורה וחשובה: בדיקת צ’יפ גנטי בכל הריון!

הריוניים? מזל טוב! אתם ודאי נרגשים ומלאי ציפייה, ומכיוון שאתם סומכים על רפואת המאה ה-21…

2 שנים ago

טנטרום – זה התקף הזעם של הילד/ה!

אנחנו כותבים בלשון זכר רק מטעמי נוחות. התקף זעם או טנטרום הנו חלק כמעט בלתי…

2 שנים ago

המשמעות האמיתית של בדיקת צ’יפ גנטי בהריון

אנחנו כאן למטרה אחת עיקרית: להעלות את המודעות הציבורית לגבי חשיבותה של בדיקת הצ'יפ הגנטי…

3 שנים ago