סיבוכי הריון – הריון בסיכון, סכרת, רעלת הריון ועוד…

חודשי ההריון הינם אחת התקופות המשמעותיות ביותר בחייה של כל אישה. האם לעתיד וסביבתה הקרובה עושים הכל כדי לשמור על בריאותה של ההרה, ובכלל זה הקפדה על תזונה נכונה, מנוחה רבה לצד בדיקות ומעקבים רפואיים אחר התפתחותו התקינה של העובר.

אך יש ובמהלך ההריון מתעוררות בעיות, אשר מסכנות את בריאות האם ופרי בטנה ומצריכות קבלת טיפול מתאים והימצאות תחת ניטור והשגחה. לפניכם מידע על סיבוכי הריון נפוצים והדרכים המקובלות להתמודדות עימם.

סיבוכים אפשריים במהלך ההריון

הריון בסיכון גבוה
עקב היסטוריה רפואית מיוחדת של ההרה (סכרת קדם הריונית, קרישיות יתר בדם וכד’), בעיות וסיבוכים שהתעוררו במהלך הריונות קודמים או במקרה של הריון מרובה עוברים (תאומים ומעלה), נדרש פיקוח ומעקב הדוק אחר התפתחות ההריון.

הטיפול – לרוב מצווה האישה על שמירת הריון, אשר כוללת מנוחה בבית וביצוע מעקב לעיתים קרובות אצל רופא נשים, בקופת החולים או ביחידה להריון בסיכון גבוה (High Risk) בבית החולים. במידת הצורך יינתן לאשה גם טיפול תרופתי מתאים.

לקריאה נוספת: רשלנות במעקב הריון

הריון מרובה עוברים
הריונות של תאומים ומעלה נחשבים מטבעם להריונות בסיכון גבוה ועל כן ניתן בהחלט לראות בו “סיבוך הריון”. כאשר בדיקות המעקב התכופות, המבוצעות בהריון מסוג זה, מצביעות על התפתחות בלתי תקינה של העוברים או בהתקיים חשש לשלומה ובריאותה של האם, מוצע לאשה לעבור תהליך של  הפחתת – דילול עוברים.

הטיפול – במסגרת פרוצדורה רפואית זו, המבוצעת בבית החולים בשבועות המוקדמים של ההריון, נשאב אחד משקי ההריון מרחמה של האשה. ההליך עצמו מבוצע כשהאישה בהרדמה כללית ואינו מלווה בכאבים. לאחר כשבועיים תתבקש המטופלת להגיע לביקורת אצל רופא הנשים ובמידה והכל תקין, תונחה להמשך מעקב שגרתי אחר התפתחות ההריון.

צירים מוקדמים
מאפיינים הריונות מרובי עוברים. יש והאשה ההרה חשה בהתכווצויות של הרחם, התקשות הבטן ותסמינים נוספים ומפנה עצמה לבית החולים, ולעיתים מתגלים הצירים באקראי, במהלך ניטור שגרתי.

הטיפול – אשפוז האם בבית החולים וקבלת טיפול ראשוני לעצירת הצירים – עירוי נוזלים, אשר מרגיע את הפעילות הרחמית המוגברת וקבלת זריקה לשיכוך הצירים. בהמשך, ייתכן ותאושפז במחלקה להריון בסיכון גבוה בבית החולים או שתצווה על מנוחה בבית ונטילת כדורים לעצירת הצירים.

סכרת הריון
מתבטאת ברמות גבוהות של סוכר (Glucose) בדם, עקב שיבושים בפעילות הורמון האינסולין.

כמויות הסוכר הגבוהות עוברות אל העובר, אשר מתחיל להפריש בעצמו אינסולין בכמות רבה, וגורמות להאצה בהתפתחותו ובכלל זה עליה במשקל העובר וגדילה מהירה של איבריו.

הסיכונים לעובר – הבשלה איטית של הריאות במהלך ההריון, אשר עשויה לגרום לקשיי נשימה בלידה וכן חשש לנפילת סוכר בדמו של התינוק עם הלידה.

הסיכונים לאם – סיום ההריון בלידה שאינה וגינלית, לרוב בניתוח קיסרי, וכן תופעה של תקיעת הכתפיים בתעלת הלידה (פרע כתפיים), בשל גודלו של התינוק.

לקריאה נוספת: רשלנות רפואית בלידה

סכרת הריון מאובחנת בדרך כלל במחצית השניה של ההריון, באמצעות בדיקות העמסת סוכר, המתבצעות בקופת החולים. מדובר בתופעה שכיחה למדי, ממנה סובלות 5% מהנשים, אשר חולפת לרוב עם סיום ההריון.

הטיפול – ביצוע מעקב צמוד על בסיס יומיומי, במרפאות מיוחדות, במרכזי בריאות האישה או אצל רופאים מומחים מהתחום, וביקורת אחת לשבועיים במרפאה להריון בסיכון גבוה בבית החולים. האם נדרשת לביצוע ניטורים תכופים של רמות הסוכר בדמה ולעיתים גם להזרקת אינסולין לצורך איזון הגלוקוז.

בטיפול בסכרת הריון מומלץ לשלב מעקב גניקולוגי ואינדוקרינולוגי (הורמונלי), לצד התייעצות עם תזונאי להתאמת דיאטה נכונה וקבלת המלצות לביצוע פעילות גופנית. אחרי הלידה יילקחו מהתינוק דגימות דם לבחינת רמות הסוכר בגופו והאם תונחה להמשך מעקב  בעניין זה אצל רופא ילדים.

רעלת הריון 
תגובה קיצונית של הגוף להריון, המתבטאת בהתייחסות אל העובר כגוף זר ודחייה של ההריון. התופעה עלולה לגרום נזק לתפקודי הכבד והכליות של האם והיא חולפת עם סיום ההריון ויציאת השיליה. בין קבוצות הסיכון ללקות ברעלת במהלך ההריון נמנים: הריונות מרובי עוברים, נטיה לקרישיות בדם והריונות בגיל מבוגר.

תסמינים מחשידים להתפתחות רעלת הריון הינם: עליה בלחץ הדם, בצקות, עליה פתאומית במשקל, כאבי ראש חריגים בעוצמתם, טשטוש ראייה, חלבון בשתן, פגיעה בכדוריות הדם האדומות ובכבד.

קיראי בהרחבה על:
 היפרדות שליה?

הטיפול – מקרי רעלת הריון מחייבים אשפוז והשגחה בבית החולים ולעיתים תקבל האם תרופות לטיפול ביתר לחץ דם. במסגרת המעקב מבוצעת הערכת סיכונים לאם ולעובר ובעקבותיה מתקבלת החלטה על הצורך בזירוז לידה או ביצוע ניתוח קיסרי מוקדם.

לקריאה נוספת: שימור דם טבורי בלידה

מערכת יומן הריון

Recent Posts

בדיקת NIPT חשובה לכל אישה בהריון!

בדיקת NIPT היא בדיקה המיועדת לבדוק DNA עוברי בדם האם לצורך אבחון תסמונות גנטיות כבר…

2 שנים ago

יתרונות ברורים מול חסרונות מועטים: צ’יפ גנטי

נתחיל מהשורה התחתונה, בדיקת צ'יפ גנטי חשובה לכל אישה ובכל הריון, ללא יוצא מן הכלל.…

2 שנים ago

מוטציה דה נובו: למה זה קורה ולמה כל כך חשוב לאבחן בהריון?

משפחה ענקית של מוטציות גורמת לאינספור תסמונות ומחלות והן נקראות מוטציות דה נובו או בעברית…

2 שנים ago

המלצה ברורה וחשובה: בדיקת צ’יפ גנטי בכל הריון!

הריוניים? מזל טוב! אתם ודאי נרגשים ומלאי ציפייה, ומכיוון שאתם סומכים על רפואת המאה ה-21…

2 שנים ago

טנטרום – זה התקף הזעם של הילד/ה!

אנחנו כותבים בלשון זכר רק מטעמי נוחות. התקף זעם או טנטרום הנו חלק כמעט בלתי…

2 שנים ago

המשמעות האמיתית של בדיקת צ’יפ גנטי בהריון

אנחנו כאן למטרה אחת עיקרית: להעלות את המודעות הציבורית לגבי חשיבותה של בדיקת הצ'יפ הגנטי…

3 שנים ago