כל מה שחשוב לדעת על ניתוח קיסרי

איתך לפני ניתוח קיסרי ולאחריו

לפני ואחרי ניתוח קיסרי! תשובות לכל שאלה שלך והסבר מפורט על הצורך והבחירה ללדת בניתוח קיסרי, הסיבות, מהלך הניתוח, קצב ההחלמה וההתאוששות והאפשרות ללדת בלידה טבעית אחרי ניתוח קיסרי. צוות המומחים של יומן הריון ולידה לצידך.

איתך לפני ניתוח קיסרי ולאחריו

כל מה שחשוב לדעת על ניתוח קיסרי

לכל הריונית יש פנטזיה על איך תיראה הלידה שלה. הפנטזיה הזו, בדרך כלל, כוללת שותפות פעילה של האם בתהליך הלידה, התרגשות למראה התינוק היוצא ומגע צמוד עם התינוק מיד אחרי הלידה.

חדר ניתוח בדרך כלל לא נמצא בתסריט הלידה החלומית שלנו. אבל לפעמים המציאות לא תואמת את החלומות שלנו ולמעשה, כ-18% מהלידות בישראל הן לידות קיסריות, כאשר בארצות הברית המספרים הרבה יותר גבוהים ועומדים על 32%.

בסופו של דבר ובמבט לאחור, לא באמת חשוב באיזו דרך יולדים, העיקר שהאם והתינוק יהיו בריאים. למרות זאת, ניתוח קיסרי עדיין מעורר חששות רבים והרבה שאלות.

בדיוק בשביל זה הכנו מדריך שיפיג את החששות ויענה על כמה שיותר מהשאלות המרכזיות שמטרידות נשים רבות שבעתיד הקרוב אמורות ללדת בקיסרי.

מה זה בעצם ניתוח קיסרי?

ניתוח קיסרי הוא למעשה ניתוח במהלכו מבצעים שני חתכים, הן בבטן של האישה ההרה והן ברחם שלה, על מנת להוציא את התינוק אל אוויר העולם. הוא משמש אלטרנטיבה ללידה נרתיקית, כאשר מתעוררים קשיים בלידה או כאשר לידה טבעית עלולה לסכן את האם או את התינוק.

הניתוח יכול להיות מתוכנן מראש, ניתוח אלקטיבי, ואז הוא מתבצע לרוב סביב השבוע ה-39 להריון אלא אם מדובר בניתוח קיסרי חירום, על מנת לתת לעובר מספיק זמן להתפתח כראוי. זה גם יכול להיות ניתוח חירום, במידה והתעוררו בעיות לפני או תוך כדי הלידה, שאז יש לפעול במהירות ולהעביר את האישה לחדר ניתוח – לצורך מניעת מצוקה עוברית וסיבוכים אחרים בלידה שעלולים לגרום לנזקים בלתי הפיכים.

מצב שגרתי, הניתוח עצמו הנו קצר ביותר, פשוט לביצוע ומשך ההחלמה ממנו קצר ביותר.

מתי חייבים קיסרי ומדוע?

יש כמה וכמה סיבות שיובילו להחלטה ליילד את העובר/ים באמצעות ניתוח קיסרי ולא בלידה טבעית.

ניתוח קיסרי קודם – כמחצית מהנשים שילדו בעבר בניתוח קיסרי, יולדות בניתוח קיסרי גם בלידות הבאות, משום שיש סיכון גבוה יותר בלידה נרתיקית אחרי ניתוח קיסרי. עם זאת, ניתוח קיסרי קודם לא מחייב ניתוח קיסרי בהריונות הבאים.

מבנה ראש העובר – הראש של התינוק גדול מכדי לעבור בתעלת הלידה.

עובר גדול – בישראל נהוג להמליץ לנשים על ניתוח קיסרי במידה ולפי הערכת משקל העובר שלהן שוקל יותר מ-4.5 ק”ג, וזאת על מנת להימנע ממצב בו הכתפיים נתקעות בתעלת הלידה אחרי שהראש יוצא.

העובר נמצא במצב שמקשה על לידה נרתיקית – למעשה, כמעט כל מצג שאינו מצג ראש, כמו מצג עכוז. במידה והתינוק לא נמצא במצג ראש, מומלץ להתייעץ עם הגניקולוג לגבי היפוך חיצוני של העובר, אותו מבצעים לרוב סביב השבוע ה-37 של ההריון

סיבוכים בהריון – למשל, רעלת הריון או מצבים אחרים המצריכים השראת לידה יזומה, כפי שניתן לקרוא בהרחבה כאן.

הריון מרובה עוברים – כאשר יש שלושה עוברים ומעלה, ההנחיה היא לעשות ניתוח קיסרי. בהריון תאומים ההחלטה תלויה בגורמים נוספים כמו המצג של העוברים, למרות שהנטיה בדרך כלל הנה ללידה קיסרית גם עם תאומים.

לידה שלא מתקדמת – לעיתים, גם לאחר צירים חזקים, ירידת מים ופתיחה, הלידה נתקעת ולא מתקדמת. כאשר אמצעים אחרים כמו מתן פיטוצין או לידה מכשירנית (לידת מלקחיים או ואקום) לא עוזרים, יש לעשות ניתוח קיסרי על מנת להוציא את התינוק.

מצבה הבריאותי של ההריונית – בעיות בריאות של האם, כמו מחלות לב או סוכרת עשויים להוביל להחלטה על לידה קיסרית.

הרפס גניטלי פעיל ומחלות זיהומיות נוספות כמו איידס – ישנן מחלות ויראליות מסוימות שעלולות לעבור לתינוק בזמן לידה נרתיקית, שאז הרופאים צריכים למנוע אפשרות זאת.

מצב השליה – בעיות עם השליה, כמו שליה נעוצה או שלית פתח בדרך יובילו להחלטה על לידה בקיסרי.

היפרדות שליה – זהו סיבוך מסוכן אשר מביא לכך שהשליה נפרדת מדופן הרחם עוד לפני הלידה, והוא מצריך טיפול רפואי מהיר והפניה לחדר הניתוח לצורך לידה.

מצוקה עוברית – כמו במקרים של בעיות בחבל הטבור או אספקת חמצן מופחתת לעובר לפני או במהלך הלידה, שאז אסור להתעכב בהפניית היולדת לניתוח כאמור.

מתי בוחרים לעשות ניתוח קיסרי?

על אף שניתוח רפואי מתבצע כמעט תמיד משיקולים רפואיים גרידא, יש לעיתים מצבים בהם רופאים מסכימים לניתוח קיסרי גם מסיבות שאינן רפואיות ולמשל, במקרה שהאישה ההרה חוששת מאוד מתהליך הלידה ומהכאבים הכרוכים בו, ואפילו במקרים בהם האישה מעוניינת ללדת בתאריך מסוים.

חשוב לדעת שהניתוח הקיסרי כרוך בסיכונים וסיבוכים, הן לאם והן לתינוק ולכן ארגון הבריאות העולמי והפדרציה הבינלאומית של רופאי הנשים ממליצים לעשות ניתוח קיסרי רק כאשר יש לכך הצדקה רפואית.

סיבוכים וסיכונים שצריך לקחת בחשבון

ניתוח קיסרי אמנם נחשב לבטוח יחסית, עם שיעור סיבוכים נמוך ועדיין, מדובר בניתוח לכל דבר הכרוך בסיכונים וסיבוכים שונים.

הנה כמה מהם:

– היווצרות קרישי דם
– הידבקויות ברחם – סיכון נפוץ יחסית שעלול לגרום לבעיות מורכבות עד כדי אובדן היכולת להרות
– קרע ברחם הנו סיבוך שעלול לגרום לאובדן כמויות גדולות של דם ולעיתים מחייב מתן מנות דם ליולדת
–  בעיות נשימה אצל היילוד, במיוחד אם הניתוח הקיסרי מתבצע לפני השבוע ה-39
– דימום מאסיבי ובלתי צפוי בשל פגיעה בכלי דם
– פגיעה בעובר במהלך הניתוח באמצעות איזמל המנתחים
– פגיעה באברי הבטן של היולדת כמו שלפוחית השתן והמעיים
– זיהומים באזור הניתוח, ברחם או באגן, כאשר אלו מטופלים לרוב באמצעות אנטיביוטיקה
– דלקות בדרכי השתן היא תופעה מדווחת על ידי כ-4% מהנשים שילדו בקיסרי
– סיבוכים הקשורים בהרדמה כמו ירידה בלחץ הדם, אובדן תחושת מגע, תגובה אלרגית לחומר ההרדמה ושיתוק
– הופעת צלקת ניתוחים על בטנה של האם

זה המקום להדגיש כי הסיכון העיקרי בניתוח קיסרי הוא הפניה מאוחרת או עיכוב בהפניית היולדת לניתוח קיסרי, מקום שבו הלידה מתעכבת ומסתבכת. במקרים שבהם הרופאים מפנים את היולדת לחדר הניתוח באיחור משמעותי, עלולים להגרם לאם היולדת ובעיקר לתינוק נזקים בלתי הפיכים.

מוכנה לניתוח?

כאשר הניתוח הקיסרי מתוכנן מראש על האישה להיות בצום מוחלט לפחות שש שעות לפני הניתוח ולעיתים לילה. בנוסף, יש לעשות חוקן על מנת לרוקן את הקיבה. בחלק מבתי החולים האישה מתבקשת לשתות חומר סותר חומצה לפני הניתוח על מנת למנוע רפלקס הקאה.

יש שני סוגים עיקריים של ניתוח קיסרי. הניתוח הקלאסי בו מבצעים חיתוך אנכי במרכז הבטן וניתוח עם חתך רוחבי, המקובל יותר כיום. בניתוח זה מבצעים חתך רוחבי בחלק התחתון של הבטן, ממש מעל קו הערווה.

חתך זה נראה טוב יותר וגורם לפחות כאבים בהשוואה לחיתוך האנכי. לפני הניתוח היולדת מקבלת עירוי נוזלי לתוך הווריד ומחוברת לקטטר על מנת לשמור על שלפוחית השתן ריקה במהלך הניתוח.

לאחר מכן היולדת מורדמת, כאשר במרבית המקרים בוחרים בהרדמה אזורית ולרוב אפידורלית, אשר מאפשרת לאישה להיות ערה ולקחת חלק בלידה. בניתוחי חירום עושים בדרך כלל הרדמה כללית.

אחרי ההרדמה, נעשה חתך בבטן ולאחר שהרחם נחשף, מבוצע חתך בקיר הרחם על מנת להוציא את התינוק. לאחר מכן מוציאים את השליה ולאחר מכן סוגרים את החתכים.

בחלק מבתי החולים, במידה והניתוח הוא לא ניתוח חירום ובמידה ולא נשקפת סכנה לאם או לתינוק, מניחים את התינוק על האם מיד לאחר הלידה והיא יכולה להמשיך לשהות לצדו בחדר הניתוח ובחדר ההתאוששות.

אחרי קיסרי

זמן קצר אחרי הניתוח האם מועברת לחדר התאוששות בו היא שוהה לרוב כשעתיים ולאחר מכן עוברת למחלקת יולדות.

מומלץ לקום מוקדם ככל האפשר מהמיטה על מנת למנוע מצב של פקקת ורידים. בין 6 ל-12 שעות אחרי הניתוח מוציאים את הקטטר משלפוחית השתן. זהו גם בערך הזמן בו אפשר להתחיל לשתות. כעבור 12 שעות אפשר לחזור לאכול, אך רק מזונות רכים וקלים לעיכול בימים הראשונים. כחמישה עד שמונה ימים אחרי הניתוח מסירים את התפרים.

כדאי לקחת בחשבון שבשעות הראשונות וגם בימים הראשונים אחרי הניתוח, האישה צפויה עדיין לסבול מכאבים משתנים באזור הניתוח ולכן מומלץ ליטול משככי כאבים אם אין ברירה.

בנוסף, בימים הראשונים יש דימום חזק אשר עוצמתו הולכת ופוחתת עם הזמן וגם צבעו הופך בהיר יותר. בדרך כלל האישה מאושפזת בבית החולים במשך 4-5 ימים אחרי הלידה אם הכל מתנהל כשורה.

השחרור מבית החולים

לאחר השחרור מבית החולים מומלץ לדאוג לעזרה ותמיכה בבית על מנת שהאם תימנע ממאמצים שעלולים לסכן אותה ואת התינוק ותתרכז בהחלמתה ובטיפול בתינוק.

יש כמה הנחיות שכדאי להקפיד עליהן בשבועות הראשונים, כמו הימנעות ממאמץ ומהרמת משאות כבדים, הימנעות מקיום יחסי מין 2-3 שבועות אחרי הניתוח ושתיית נוזלים מרובה. בנוסף, חשוב מאוד לשמור על ההיגיינה של האזור המנותח.

רצוי להימנע מפעילות גופנית מאומצת, אך בהחלט ניתן לצאת להליכות ולעבוד על חיזוק שרירי רצפת האגן באופן מתון ושקול.

לאחר השחרור מבית החולים ובמידה ותחושי באחד או יותר מהסימפטומים הבאים מומלץ לפנות לרופא המטפל בהקדם:

– אדמומיות, נפיחות או מוגלה מאזור החתך
– חום של יותר מ-38 מעלות
– דימום כבד מהנרתיק, בעיקר אם הוא מלווה בקרישי דם גדולים
– כאבים עזים
– אדמומיות או נפיחות ברגל
– קשיי נשימה
– כאבים בחזה
– דכדוך, עצבות ומצב רוח רע שאינו חולף

בכל מקרה, 5-6 שבועות לאחר הניתוח הקיסרי מומלץ לפנות לביקורת אצל רופא נשים פרטי או בקופת החולים שלך.

איתך לפני ניתוח קיסרי ולאחריו

צהבת ילודים

לדעת יותר על צהבת ילודים

צהבת ילודים היא מצב נפוץ בילודים ובעיקר בפגים. ניתן להבחין בצהבת לפי גוון העור גם בעין שאינה מקצועית. מהו ההסבר הרפואי לצהבת, כיצד מאבחנים צהבת ילודים ומהו הטיפול לתופעת צהבת ילודים? התשובות במאמר הבא. צהבת נגרמת במצב בו חומר בשם בילירובין המצטבר בגוף צובע את העור ואת לובן העין בגוון

טיפולי פוריות

טיפולי הפריה מלאכותית

לדעת יותר על טיפולי הפריה מלאכותית

למרות שטיפולי הפריה מלאכותית נפוצים מאד בישראל, רבים מאיתנו לא באמת מבינים את המשמעות והאופי של טיפולי ההפריה המלאכותית ובדיוק בשביל זה אנחנו ואת/ה כאן. בעבר הציעה הרפואה קשת מצומצמת של פתרונות עבור זוגות הסובלים מבעיה של עקרות ורבים מהם פנו להליכי אימוץ או פונדקאות בכדי להגשים את השאיפה לילד. במהלך שנות ה-70 של

תזונה פוריות ואת/ה

הקשר בין תזונה לפוריות

עד כמה חשובה התזונה שלך בזמן שאת מנסה להכנס להריון? האם יש משמעות לתזונה של בן הזוג בתקופה שאתם מנסים להרות? בסקירה שלפניך נסביר בהרחבה על הקשר המתבקש בין תזונה ופוריות וניתן תשובות ברורות לשאלות בנושא החשוב, שמעסיק יותר ויותר זוגות ברחבי העולם בכלל ובישראל הקטנה בפרט. תופעה מדאיגה מסתמנת

דיקור סיני בהריון Acupuncture

דיקור סיני לנשים במהלך הריון

שיטת הדיקור הסיני – אקופונקטורה, מן הותיקות והנפוצות בתחום הרפואה האלטרנטיבית, מהווה ענף ברפואה הסינית, המושתת על דיקור המטופל בנקודות ואזורים שונים בגוף, באמצעות מחטים דקות, בכדי לטפל בבעיות בריאותיות ולהקל על כאבים ומיחושים. מסורת עתיקה זו של טיפול לאורך אלפי שנים במגוון תסמינים ובנשים בתקופת הריונן בפרט, קנתה לה שם

היעדרות עקב טיפולי פוריות

בחלק גדול מהמקרים בהם נשים עובדות מתחילות טיפולי פוריות ו/או הפריה, הן אינן מודעות לזכויות המוענקות להן על פי חוק ולפיכך, בוחרות לשמור את הדבר לעצמן ולא לשתף את המעביד שלהן. עצם השמירה על הנושא בסוד מחייבת אותן לנתב את הטיפולים והבדיקות שעליהן לעבור לשעות שאינן שעות העבודה, או לתרץ את ההיעדרות

דיקור סיני למען הפוריות שלך

דיקור סיני כחלק מטיפולי פוריות

עוד לפני אלפי שנים, לפני שמישהו חשב בכלל על טיפולי פוריות, הזרקת הורמונים, בדיקות אולטרסאונד ובעצם כל מה שמוכר לנו היום מעולם הפוריות, נשים רבות בסין שסבלו מבעיות פוריות או בעיות גניקולוגיות טופלו באמצעות דיקור סיני וצמחי מרפא סיניים. כיום דיקור סיני לפוריות הוא אחד מהכלים החשובים לנשים הרוצות לשפר את סיכויי השתרשות העובר

זה לא רק את – בעיות פוריות אצל גברים

התפתחות הרפואה בעשור האחרון הובילה לשינויים רבים בתחום הטיפול בבעיות פוריות בכלל ובבעיות פוריות אצל גברים בפרט. לעיתים ישנה נטייה לחשוב, כי מרבית בעיות הפוריות מקורן באישה אך, למעשה, כמחצית מהבעיות מקורן בגבר. עם זאת, האפשרויות הקיימות לטיפול בבעיות פריון אצל גברים הן עדיין מצומצמות ביחס לאלה הקיימות אצל נשים. הגורמים לבעיות

מעקב הריון

בדיקת NIPT במקום מי שפיר?

בדיקת NIPT חשובה לכל אישה בהריון!

בדיקת NIPT היא בדיקה המיועדת לבדוק DNA עוברי בדם האם לצורך אבחון תסמונות גנטיות כבר במהלך ההריון ואינה מהווה תחליף לבדיקת מי שפיר לצ’יפ גנטי. ראשי התיבות של הבדיקה הם Non-Invasive Prenatal Testing – בדיקה טרום לידתית בלתי פולשנית וחפה מסיכונים, מה שמדגיש את השוני שלה מבדיקות אחרות, דיקור מי

CMA בדיקת צ'יפ גנטי

יתרונות ברורים מול חסרונות מועטים: צ’יפ גנטי

נתחיל מהשורה התחתונה, בדיקת צ’יפ גנטי חשובה לכל אישה ובכל הריון, ללא יוצא מן הכלל. יתרונותיה הברורים של הבדיקה עולים לאין שיעור על הסיכון שכרוך בה ובאמצעות הבדיקה ניתן לאבחן פגיעה גנטית משמעותית בעובר ב-1 מכל כ-110 הריונות שנחשבים “בריאים” ו”תקינים” לחלוטין לכאורה. כל הורה יודע שהריון, לצד השמחה הרבה

מוטציה דה נובו

מוטציה דה נובו: למה זה קורה ולמה כל כך חשוב לאבחן בהריון?

משפחה ענקית של מוטציות גורמת לאינספור תסמונות ומחלות והן נקראות מוטציות דה נובו או בעברית מוטציות חדשות. הן נקראות כך מסיבה ברורה שכן המדובר במוטציות חדשות, שמופיעות לראשונה בעובר או בתאי הזרע והביצית והן לא עוברות בתורשה מההורים. אמנם עובדה זו מערימה קשיים על אבחון מוקדם של המוטציות, אך קיימות

בדיקת צ'יפ גנטי בכל הריון

המלצה ברורה וחשובה: בדיקת צ’יפ גנטי בכל הריון!

הריוניים? מזל טוב! אתם ודאי נרגשים ומלאי ציפייה, ומכיוון שאתם סומכים על רפואת המאה ה-21 במדינה מתקדמת כמו ישראל, אין לכם ספק שאתם מקבלים את המידע הרלוונטי והמועיל ביותר משירותי הבריאות אליהם אתם משתייכים. לצערנו, אנחנו נאלצים להיות אלה שמקלקלים את המסיבה, אבל חשים מחויבות לעשות זאת מכיוון שהנתונים המטלטלים

בדיקת צ'יפ גנטי

המשמעות האמיתית של בדיקת צ’יפ גנטי בהריון

אנחנו כאן למטרה אחת עיקרית: להעלות את המודעות הציבורית לגבי חשיבותה של בדיקת הצ’יפ הגנטי בכל הריון, של כל אשה ללא הבדל בין צעירה למבוגרת יותר, וללא קשר לשאלה האם זה הריון ראשון, שלישי או שישי. כל אשה בהריון ללא יוצא מן הכלל צריכה להכיר את העובדות לגבי אפשרויות האבחון

אבחןו אוטיזם בילדים

אבחון אוטיזם: איך ומתי?

אוטיזם או הפרעה על הספקטרום האוטיסטי, היא הפרעה נוירו-התפתחותית שמתבטאת בקושי ביצירת קשרים חברתיים, בנטייה להתנהגות חזרתית ונוקשה וברגישות תחושתית. כהפרעת ספקטרום, בקצה האחד של הקשת מצויים ילדים בעלי קשיי תקשורת קלים יחסית ורמת תפקוד גבוהה. התפקוד הקוגניטיבי שלהם יהיה לרוב תקין, לעיתים אפילו גבוה, והם לא יידרשו לעזרה רבה

סיבוכים בהריון

כאבי גב בהריון

גם לך יש כאבי גב בהריון?

כאבי גב תחתון ומחלות דיסק הם מצבים רפואיים נפוצים מאוד בהריון. עבור רוב הנשים, כאב הגב

לידת פג - מתי ולמה

לידת פג: תשובות לשאלות שלך

מה הן הסיבות העיקריות שמובילות לכך שישנם הריונות שמסתיימים בלידה מוקדמת? האם אפשר לחזות כבר במהלך

זה לא רק את – בעיות פוריות אצל גברים

התפתחות הרפואה בעשור האחרון הובילה לשינויים רבים בתחום הטיפול בבעיות פוריות בכלל ובבעיות פוריות אצל גברים בפרט. לעיתים ישנה נטייה לחשוב, כי מרבית בעיות הפוריות מקורן באישה אך, למעשה, כמחצית מהבעיות מקורן בגבר. עם זאת, האפשרויות הקיימות לטיפול בבעיות פריון אצל גברים הן עדיין מצומצמות ביחס לאלה הקיימות אצל נשים. הגורמים לבעיות

סוכרת הריון

כל מה שחשוב לדעת על סוכרת הריון

סכרת הריון היא מצב שבו הורמונים בשם HCS המיוצרים על ידי השלייה, גורמים לעומס רב בפירוק הפחמימות (סוכרים) בגוף האישה ההרה. כתוצאה מכך האינסולין אינו מצליח לבצע את המוטל עליו כראוי, למרות שהלבלב מפריש כמות מוגברת של אינסולין. דבר הגורם לעלייה ברמות הסוכרים בדם. רוב הנשים אינן מושפעות מכך בכלל,

אבחון תסמונת איקס שביר לפני הריון – Fragile X syndrome

אודות להתפתחות המדע והטכנולוגיות בעשור האחרון, כיום ניתן לאתר מחלות, בעיות והפרעות גנטיות לפני או בחודשי ההיריון הראשונים, ולהותיר בידיי ההורים את היכולת לבחור באם להמשיך את ההיריון. במקרים שכן, ניתן להפנות את ההורים לקבלת יעוץ ועזרה גנטי, כיצד להתמודד עם החיים החדשים הצפויים להם עם תינוק בעל מוגבלות פיזית או שכלית. אחת

דילוג לתוכן