כמה מילים על מעקב הריון וחשיבותו הרבה לבריאות העובר, התפתחותו התקינה ובריאותה של האם ההריונית לאורך תשעה חודשים ועד למועד הלידה.

הריון הוא תהליך מופלא וטבעי שבמסגרתו גדל ומתפתח העובר בגופה של האם העתידית, והוא חוויה חד-פעמית המלאה בצפייה גדולה ובשמחה. עם זאת, חשוב לדעת כי ההריון על אף טבעיותו הוא תהליך מורכב הדורש התייחסות מיוחדת, כמו גם מעקב רפואי אחר שלביו השונים.

כל אם רוצה לדעת שמצבו של העובר המתפתח ברחמה הוא טוב ותקין ושלבי ההריון מתרחשים ממש כמו שצריך. מסיבה זו, מרבית הנשים ההרות בארץ נמצאות תחת מעקב הריון, כאשר מטרתו העיקרית היא לוודא כי העובר המתפתח הוא בריא ובמקרה הצורך גם לאתר בעיות ולנסות לטפל בהן מבעוד מועד.

את מעקב ההריון ניתן לבצע, כמו רוב הנשים, במסגרת קופת החולים שלך, כאשר ישנן נשים שובוחרות לבצע את מעקב ההריון באופן פרטי, אצל הגיניקולוג שהן בוחרות ובתמורה לתשלום מלא.

חשוב להדגיש כי מעקב ההריון חשוב מאד לאם ההריונית ועוד יותר מכך, לעובר המתפתח ברחמה, ולכן חשוב להקפיד על הפרטים הקטנים, לשאול שאלות ולבצע את כל הבדיקות שנמצאות בפרוטוקול מעקב ההריון, תמיד, בכל הריון ללא יוצא מן הכלל.

נדגיש עוד את חשיבותה הרבה של בדיקת מי השפיר לצ’יפ גנטי, בכל הריון של כל אשה ללא הבדלי גיל ומצב בריאותי, לאור נתוני מחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות ובהם הוכח מעבר לכל ספק כי בדיקת הצ’יפ הגנטי עשויה לאבחן פגיעות גנטיות בעובר, כבר בשלבי ההריון הראשוניים, ב-1 מכל כ-135 הריונות בריאים ותקינים לכאורה.

הנחיות קליניות בנושא מעקב הריון

בהנחיות הקליניות, הקיימות בנושא קידום הבריאות והרפואה המונעת בארץ, ישנו פרק שלם המוקדש לנושא מעקב הריון שגרתי בקרב נשים שאינן נמצאות בקבוצת סיכון.

מעקב היריון זה כולל, בין השאר, ייעוץ טרום הריוני, פיקוח על התפתחות ההיריון ובדיקות השגרה הנדרשות בכל שלב ושלב במהלכו.

קיראו: כל הסיבוכים האפשריים במהלך ההריון

לרוב, מומלץ מאוד לאישה ההרה להיפגש עם הרופא המטפל לפחות כחמש פעמים במהלך ההיריון, לבצע את הבדיקות החודשיות הנדרשות אצל האחות ולבצע לפחות שתי בדיקות אולטרא סאונד של העובר.

בתחילת מעקב היריון שגרתי חשוב מאוד להסביר לאישה ההרה כיצד בדיוק נעשה המעקב ומה הוא כולל, כיצד עליה לנהוג כדי לשמור על היריון תקין ואף לפרט את הבדיקות המומלצות ביותר – אלה הכלולות בסל הבריאות ואף אלה שאינן ממומנות על ידי משרד הבריאות אך כדאי לבצען – ממש כמו בדיקת מי השפיר שהזכרנו ואינה זוכה למימון ציבורי עבור נשים מתחת גיל 35 מסיבה לא ברורה.

כמו כן, חשוב ביותר כי האישה תשאל את כל השאלות המטרידות אותה, תספר על תחושותיה ובעיותיה ותתייעץ לקראת שלביו המתקדמים של ההריון.

לקריאה נוספת: מהם צירי ברקסטון היקס?

נוסף להמלצות השגרתיות, צריך הרופא המטפל אף להתאים את מעקב ההריון למצבה האישי של האישה, הן מבחינה בבריאותית, הן מבחינה תורשתית והן מבחינה נפשית.

בפגישה הראשונה עם הרופא בתחילת ההיריון, בשבוע ההיריון ה-8 עד 12, מומלץ מאוד לבצע בדיקת אולטרסאונד ראשונה של העובר. מטרת הבדיקה היא בעיקר לוודא כי ההיריון והעובר הם ברחם עצמו ולא חלילה בחצוצרות (הריון חוץ רחמי), וכי קיים דופק עוברי.

נוסף לכך, באמצעות הבדיקה ניתן להעריך גם את גיל ההריון. בפגישת מעקב ההריון בשבוע שבין ה-17 ל-20 יש לבדוק את תוצאות בדיקת ניקור מי השפיר, ובפגישת המעקב הבאה, בשבוע שבין ה-24 ל-28, צריך הרופא לבדוק את תוצאות סריקת העובר.

לקריאה נוספת: מתי מבצעים בדיקת סיסי שליה?

בכל שלב משלבי מעקב ההריון חשוב ביותר לבדוק את העלייה במשקל, את לחץ דם, האם התפתחה בצקת והאם ישנם שרידים של חלבון, סוכר ואצטון בשתן.

חשוב ביותר לעקוב אחר מצב רוחה של האישה ההרה, להאזין לחששותיה, להמליץ לה על תזונה נכונה, על פעילות גופנית ועל תרופות שמותר לנטול בתקופת ההריון.

כדי להיות מודעת יותר לשלבי מעקב ההריון השונים, מומלץ לאישה ההרה לקרוא חומר בנושא. אך נוסף לקריאה, חשוב ביותר להתייעץ עם הרופא לפני כל החלטה על ביצוע בדיקה מסוימת, כדוגמת בדיקת סקר מערכות, בדיקת שקיפות עורפית או בדיקות חלבון עוברי.

לרוב הרופא המטפל מכיר טוב את האישה המטופלת מבחינת מצבה הבריאות, המחלות התורשתיות שבמשפחתה או מכל בחינה אחרת והוא יכול לייעץ לה האם יש צורך לעשות את הבדיקה או שהיא מיותרת.

כדאי שתקראי גם על: טיפולים אלטרנטיביים לנשים בהריון

מערכת יומן הריון

Recent Posts

בדיקת NIPT חשובה לכל אישה בהריון!

בדיקת NIPT היא בדיקה המיועדת לבדוק DNA עוברי בדם האם לצורך אבחון תסמונות גנטיות כבר…

2 שנים ago

יתרונות ברורים מול חסרונות מועטים: צ’יפ גנטי

נתחיל מהשורה התחתונה, בדיקת צ'יפ גנטי חשובה לכל אישה ובכל הריון, ללא יוצא מן הכלל.…

2 שנים ago

מוטציה דה נובו: למה זה קורה ולמה כל כך חשוב לאבחן בהריון?

משפחה ענקית של מוטציות גורמת לאינספור תסמונות ומחלות והן נקראות מוטציות דה נובו או בעברית…

2 שנים ago

המלצה ברורה וחשובה: בדיקת צ’יפ גנטי בכל הריון!

הריוניים? מזל טוב! אתם ודאי נרגשים ומלאי ציפייה, ומכיוון שאתם סומכים על רפואת המאה ה-21…

2 שנים ago

טנטרום – זה התקף הזעם של הילד/ה!

אנחנו כותבים בלשון זכר רק מטעמי נוחות. התקף זעם או טנטרום הנו חלק כמעט בלתי…

2 שנים ago

המשמעות האמיתית של בדיקת צ’יפ גנטי בהריון

אנחנו כאן למטרה אחת עיקרית: להעלות את המודעות הציבורית לגבי חשיבותה של בדיקת הצ'יפ הגנטי…

3 שנים ago