הריון בסיכון

לידת פג: תשובות לשאלות שלך

מה הן הסיבות העיקריות שמובילות לכך שישנם הריונות שמסתיימים בלידה מוקדמת? האם אפשר לחזות כבר במהלך ההריון כי העובר צפוי להיוולד טרם זמנו כפג? איך נערכים ללידת פג ומה הם הסיכונים שחייבים לקחת בחשבון בלידה מוקדמת? האם תינוק/ת שנולד/ה בלידה מוקדמת נמצא/ת בבעיה מסכנת חיים?

צוות המומחים של יומן הריון ולידה עונה לשאלות ומסביר את כל מה שחשוב לדעת לפני או אחרי לידת פג.

לידת פג (Premature Infant) מתייחסת ללידת תינוק לפני השבוע ה-37 להריון. למרות שהריון מלא נמשך 40 שבועות, ולעיתים קרובות אף מעבר לכך, השבוע ה-37 נחשב לזמן בו האברים הפנימיים והמרכזיים התפתחו כהלכה ומאפשרים לעובר לשרוד באופן טבעי מחוץ לרחם.

כיום ישנה התפתחות משמעותית בטיפול בפגים לאחר שיצאו לאוויר העולם, למרות שאין זה אפשרי עדיין למנוע לידה מוקדמת בשל הסיבות הרבות שעשויות להוביל אליה, אשר לרוב נותרות לא ידועות.

ישנם מספר גורמים שעלולים להצביע על סיכון גדול יותר ללידה מוקדמת הנמצאים תחת הקטגוריה של הריון בסיכון גבוה, והם כוללים מחלות כגון סוכרת הריון, מחלות לב, זיהומים בדרכי השתן או במערכות אחרות, מחלת כליות, רעלת הריון, צוואר רחם מוחלש ועוד.

קיראי בהרחבה על: היפרדות שליה

עם זאת קיומה של מחלה כזו לא בהכרח תוביל ללידה מוקדמת, ולהפך – לידות מוקדמות רבות מתחילות בהריון בסיכון נמוך שלא נערך עליו מעקב מיוחד.

למעקב צמוד בזמן ההריון ישנם יתרונות וחסרונות. היתרון הוא היכולת לזהות אם דבר מה משתבש בשלב מוקדם יותר, והחיסרון הוא ריבוי התערבויות רפואיות, לעתים שלא לצורך.

בארצות הברית היו מקרים של רשלנות רפואית בלידה סביב אבחון לא נכון של לידה מוקדמת, ואי נתינת תרופות חשובות כגון זריקות להבשלת ראות העובר וכן הלאה, במקרים בהם הלידה משמשה לבוא.

גם במקרה של אבחון, וגם במקרה של חוסר אבחון, במידה ויש “תחושת בטן” של האישה – רצוי מאוד לפנות לחוות דעת שנייה, כדי לדעת כיצד יש לפעול.

האם תמיד לאחר לידת פג יאלץ התינוק לשהות בפגיה?

הפגיה נועדה לשמש סביבה סטרילית ואופטימאלית לחיקוי התנאים ברחם על מנת להמשיך את תהליך הצמיחה וההתפתחות. אחרי הלידה אבריו הפנימיים של הפג אינם מפותחים כהלכה, ולכן חשוב לאפשר לו סביבה בה הם יוכלו להמשיך להתפתח ללא חשש. האינקובאטור (Incubator) מהווה סביבה סטרילית, בעוד שלפג יינתן גם חמצן כדי לסייע לריאותיו שעדיין לא הבשילו כהלכה.

התינוק לא תמיד יהיה בפגיה. ההחלטה אם להשאיר אותו בפגיה תלויה במידת התפתחותו ובשלות ריאותיו, במשקל הלידה שלו, בשבוע בו נולד, באם היו סיבוכים בהריון ולמעשה ביכולת הכללית שלו להתנהל ללא סיוע בעולם שבחוץ. לעתים ירצו להשאיר אותו להשגחה רק ליתר ביטחון, ולעתים האשפוז בפגיה יימשך שבועות ואפילו חודשים.

קיראי בהרחבה על: התפתחות העובר לפי שבועות ההריון

לידת פג יחיד שונה מאשר לידת תאומים שנחשבים לפגים. לעתים התאומים ייוולדו קרוב לשבוע 37, אך מכיוון שחלקו את משאבי הרחם הם נותרו קטנים יחסית ולא מפותחים, ולכן עלולים להזדקק לאשפוז ממושך בפגיה. פג שזקוק לאשפוז ממושך בפגיה נולד בדרך כלל בשבוע מוקדם יותר.

מערך הטיפול בפג

טיפול בפג כולל לא רק את טיפולו של צוות הפגייה אלא גם את מעורבותם המשמעותית ביותר של ההורים. המראה של הפג שונה מאוד ממה שההורה דמיין: הוא קטן מאוד, לעתים מכוסה בשיער (Lanugo), עדיין אינו עטוף בשכבת שומן, וטונוס השרירים שלו מאוד נמוך.

ישנם הורים שמתקשים לראות את תינוקם במצב כזה, בעיקר משום שדמיינו אותו אחרת. אך אל דאגה, בעוד מספר שבועות הוא ייצא מבית החולים ויגיע הביתה, ובמרוצת השנים שבועות אלה ייראו כמו זיכרון רחוק ונשכח.

מעורבות ההורים חשובה, הן עבורם והן עבור התפתחות התינוק. רצוי שיבלו איתו זמן בפגיה, במגע ובדיבור. נמצא כי פגים שחוו מגע צמחו מהר יותר מאחרים, ובנוסף לכך ביקורים אלה יוצרים את הקשר בין ההורה לילד ומבססים את היסודות לעתיד.

ועדיין חשוב לזכור כי כ-10% מכלל הלידות בישראל הנן לידות מוקדמות של פגים. הרופאים ואנשי הצוות הרפואי בפגיות שבבתי החולים ערוכים להעניק טיפול רפואי מעולה לפגים, וברוב רובם המכריע של המקרים, לידת פג תסתיים ללא כל בעיה רפואית או התפתחותית.

ניתן לקרוא עוד בנושא: ניתוח קיסרי

מערכת יומן הריון

Recent Posts

בדיקת NIPT חשובה לכל אישה בהריון!

בדיקת NIPT היא בדיקה המיועדת לבדוק DNA עוברי בדם האם לצורך אבחון תסמונות גנטיות כבר…

2 שנים ago

יתרונות ברורים מול חסרונות מועטים: צ’יפ גנטי

נתחיל מהשורה התחתונה, בדיקת צ'יפ גנטי חשובה לכל אישה ובכל הריון, ללא יוצא מן הכלל.…

2 שנים ago

מוטציה דה נובו: למה זה קורה ולמה כל כך חשוב לאבחן בהריון?

משפחה ענקית של מוטציות גורמת לאינספור תסמונות ומחלות והן נקראות מוטציות דה נובו או בעברית…

2 שנים ago

המלצה ברורה וחשובה: בדיקת צ’יפ גנטי בכל הריון!

הריוניים? מזל טוב! אתם ודאי נרגשים ומלאי ציפייה, ומכיוון שאתם סומכים על רפואת המאה ה-21…

2 שנים ago

טנטרום – זה התקף הזעם של הילד/ה!

אנחנו כותבים בלשון זכר רק מטעמי נוחות. התקף זעם או טנטרום הנו חלק כמעט בלתי…

2 שנים ago

המשמעות האמיתית של בדיקת צ’יפ גנטי בהריון

אנחנו כאן למטרה אחת עיקרית: להעלות את המודעות הציבורית לגבי חשיבותה של בדיקת הצ'יפ הגנטי…

3 שנים ago