אחרי הלידה

התמודדות רגשית לאחר הלידה

לידה נחשבת לאחת החוויות המשמעותיות ביותר בחייה של האישה אבל לא אחת, התקופה שלאחר הלידה מחייבת התמודדות רגשית מורכבת.

לידה מהווה את השיא לאחר תשעה חודשים של ציפייה והכנה לקראתה. במהלך ההריון עוברת האישה שינויים רבים – רגשיים ופיזיולוגים, לרבות שינויים הורמונליים. אלו האחרונים משפיעים במידה רבה על מצבה הרגשי של האישה.

בניגוד לציפייה של נשים רבות לתקופה מאושרת של ציפייה חיובית לקראת הלידה והנאה מתקופת ההריון, לא מעט נשים חוות תחושות אחרות, שאינן בהכרח חיוביות במהלך תקופה זו.

תחושות של מתח, לחץ, אי וודאות, שינויים במצב הרוח, שאינם תמיד מתרחשים לאור סיבה ברורה, קושי לקבל או להתמודד עם השינויים הגופניים שמתרחשים תכופות במהלך ההריון, הם רק חלק ממה שנשים חוות במהלך תשעת החודשים של ההריון.

עם הזמן הקרב ללידה עולים לא פעם חששות מהולים בהתרגשות – שאלות כמו איך תהיה הלידה, כיצד נתפקד כהורים, איך מטפלים בתינוק כל כך קטן, האם יהיו לילות לבנים רבים, איך ילדים גדולים (במידה וכבר יש במשפחה) יתמודדו עם השינוי ועוד.

הפער בין הרצוי למצוי

כאמור, הלידה עצמה מהווה חוויה עוצמתית ליולדת ולמשפחה הקרובה בכלל. בימים הראשונים לאחר הלידה ישנה התרגשות עצומה, ונשים רבות מוצפות במבקרים, בלונים, תשומת לב רבה אבל גם בכאב פיזי, הנובע מהלידה עצמה, עייפות, שינויים לא מובנים במצב הרוח וכמובן תינוק קטן שצריך לטפל בו למרות כל זה.

קיראו בהרחבה: מדריך לאמא הטריה – למה התינוק בוכה?

מעל הכל לידה מחייבת הסתגלות למציאות חדשה ולא מוכרת. וודאי אם היא לידה ראשונה, אבל גם לידות חוזרות עשויות להוות קושי, להפתיע ומצריכות התארגנות והסתגלות מחודשת.

הורים רבים מתארים כי החזרה לבית לאחר הלידה הייתה קשה יותר מאשר ציפו כמו גם ההסתגלות לחיים החדשים עם תינוק קטן.

אחת הסיבות להסתגלות הקשה ולקשייהם של ההורים לאחר לידה נובעת מהפער בין הציפיות המוקדמות שלהם לבין המציאות בפועל.

הציפייה ללידה היא ציפיה של לפחות תשעה חודשים, כאשר לא פעם בני זוג ציפו להריון במשך זמן מה, קצר או ארוך, כך שכאשר סוף סוף נולד הילד, הורים רבים מצפים כי כל חלומותיהם ירקמו עור וגידים, גם אם ידעו או ניסו להכין את עצמם לקושי, הרב פעמים הורים מגלים כי לא הכינו את עצמם כראוי או כי הקשיים שהם חווים במציאות שונים בהרבה ממה שחשבו עליו.

תופעות רגשיות לאחר לידה

אחת התופעות המוכרות ביותר בעולם בריאות הנפש בכל הקשור בהתמודדות רגשית לאחר לידה מתייחסת לשינויים במצב הרוח של היולדת. שינויים אלו נחקרו רבות, כאשר בחלק מהמחקרים הם יוחסו לשינוים ההורמונליים אותם עוברת האישה לאחר לידתה, כיום מרבית המחקרים נוטים לראות בגורמים פסיכוסוציאליים כגורמים לשינוים במצב הרוח לאחר הלידה.

קיראי: כיצד ניתן להתכונן רגשית ללידה?

התופעה הנפוצה ביותר לאחר לידה מכונה “בייבי בלוז”, דכדוך אחרי לידה, ומשמעה ירידה במצב הרוח בשלושה ימים לאחר הלידה, לחץ, בכי לא מוסבר, אי שקט וכדומה. תופעות אלה אופייניות לכ-97% מהיולדות והן נוטות לחלוף לאחר כמה ימים.

כאשר סימנים אלו אינם חולפים, מופיעים בתדירות ובעוצמה גבוהה ונמשכים כשישה שבועות לפחות עולה החשד לקיומו של דיכאון אחרי לידה:

דיכאון אחרי לידה מאופיין על ידי הופעתם של הסימנים הבאים: מצב רוח ירוד, חוסר אנרגיה, עצבנות, אי שקט, בכי תכוף, לביליות רגשית (תנודות במצב הרוח), אנהדוניה (חוסר יכולת ליהנות מדברים שבעבר נהנתה מהם), הערכה עצמית נמוכה, חרדות, קשיי שינה (שאינם קשורים לחוסר השינה של התינוק), שינויים בתיאבון, מחשבות אובססיביות, טיפול שטחי בתינוק, כלומר הענקת הטיפול הבסיסי לרבות האכלה והחתלה, ללא יכולת להעניק לתינוק גילויים של חום, אהבה וקשר אישי וכדומה.

לעיתים מופיעות גם מחשבות שליליות של האם כלפי עצמה, או מחשבות שליליות של האם כלפי התינוק, לרבות מחשבות לפגוע בו או חשש מוגזם לבריאותו. דיכאון אחרי לידה מאובחן באופן רשמי כאשר מופיעים שישה מסימנים אלו למשך שבועיים לפחות.

מעניין לדעת כי דיכאון אחרי לידה אינו בהכרח מופיע בזמן המידי לאחר הלידה, אלא בטווח של עד חצי שנה לאחר הלידה.

בין גורמי הסיכון לדיכאון אחרי לידה נמנים דיכאון קודם, לרבות דיכאון במהלך ההריון, היסטוריה של דיכאון במשפחה, חרדה נוכחית או בעבר, לידה קשה, מזג קשה של התינוק, הערכה עצמית נמוכה או החמרתו של בייבי בלוז.

קיראי: טיפים להתמודדות עם מחסור שינה לאחר הלידה

אבחון וטיפול בדיכאון אחרי לידה

זיהוי סימנים לדיכאון אחרי לידה יכולה להיעשות על ידי אחות טיפת חלב או רופא משפחה. אבחון דיכאון אחרי לידה נעשה בדרך כלל על ידי איש מקצוע מתחום בריאות הנפש, כמו פסיכיאטר מומחה.

טיפול בדיכאון אחרי לידה יכול להיות באמצעות טיפול תרופתי, פסיכותרפיה כלומר טיפול פסיכולוגי או שילוב של השניים. כיום ישנן תרופות אותן ניתן ליטול גם במידה והאם מניקה.

טיפול פסיכולוגי בדיכאון אחרי לידה הוא מגוון ונע מטיפול דינמי קלאס, דרך טיפול קוגניטיבי התנהגותי – טיפול CBT, בו לומדים לנטר מחשבות שליליות ועד טיפול ביופידבק בו לומדים להשיג שליטה על סימנים גופניים המופיעות כחלק מהדיכאון במטרה לשפר את המצב הרגשי ולאמץ דפוסי חשיבה חיובים יותר.

לקריאה נוספת: כיצד גברים מתמודדים עם ההריון והלידה?

מערכת יומן הריון

Recent Posts

בדיקת NIPT חשובה לכל אישה בהריון!

בדיקת NIPT היא בדיקה המיועדת לבדוק DNA עוברי בדם האם לצורך אבחון תסמונות גנטיות כבר…

2 שנים ago

יתרונות ברורים מול חסרונות מועטים: צ’יפ גנטי

נתחיל מהשורה התחתונה, בדיקת צ'יפ גנטי חשובה לכל אישה ובכל הריון, ללא יוצא מן הכלל.…

2 שנים ago

מוטציה דה נובו: למה זה קורה ולמה כל כך חשוב לאבחן בהריון?

משפחה ענקית של מוטציות גורמת לאינספור תסמונות ומחלות והן נקראות מוטציות דה נובו או בעברית…

2 שנים ago

המלצה ברורה וחשובה: בדיקת צ’יפ גנטי בכל הריון!

הריוניים? מזל טוב! אתם ודאי נרגשים ומלאי ציפייה, ומכיוון שאתם סומכים על רפואת המאה ה-21…

2 שנים ago

טנטרום – זה התקף הזעם של הילד/ה!

אנחנו כותבים בלשון זכר רק מטעמי נוחות. התקף זעם או טנטרום הנו חלק כמעט בלתי…

2 שנים ago

המשמעות האמיתית של בדיקת צ’יפ גנטי בהריון

אנחנו כאן למטרה אחת עיקרית: להעלות את המודעות הציבורית לגבי חשיבותה של בדיקת הצ'יפ הגנטי…

3 שנים ago