Categories: כללי

הפריה חוץ גופית ללא הורמונים

הטיפול המסורתי מול המודרני – הפריה חוץ גופית של ביציות ללא טיפול הורמונאלי, קיימת כבר מאז תחילת שנות התשעים. אולם, בשנים האחרונות הטיפול האלטרנטיבי הזה הופך להיות האופציה המרכזית המוצעת לנשים.

כיום, מספר גובר של רופאים מומחים ממליצים על הבשלת ביציות ללא התערבות הורמונאלית, שהניסיון מלמד כי היא פוגעת פיזית ונפשית במטופלות. עם זאת, שכיחותה של האופציה ההורמונלית היא עדיין הגבוהה ביותר, בשל הרעב הישראלי לביציות מרובות, שמושגות יותר על ידי הפרייה חוץ גופית בשילוב טיפול הורמונלי.

מה ההבדל בין הפרייה עם הורמונים להפריה ללא הורמונים?

בטיפול הקונבנציונלי, השחלות מתעוררות באמצעות הורמונים המוזרקים על מנת לגרות את זקיקי הביציות, לשם יצירת ביציות רבות יותר. במצב של מחזור טבעי, נותרות ביציות מעטות בלבד ששורדות.

את הביציות העמידות שואבים ומפרים עם זרע שנשטף והושבח ומחדירים חזרה לרחם. השיטה קוסמת יותר לכאורה מפני שהיא מבטיחה סבירות גבוהה יותר להיריון מוצלח.

אולם בפועל החלום יכול להיהפך לסיוט – נשים רבות מדווחות על תופעות לוואי חמורות של הטיפול ההורמונלי, בהן מחלות של השחלות כמו גירוי-יתר שחלתי, דיכאון, עלייה דרסטית במשקל, נפיחות בגוף ובפנים, בעיות עיכול, מיגרנות וחוליים נוספים.

לעומת זאת, שיטת ההפריה ללא הורמונים, בשפה הרפואית IVM – In Vitro Maturation, שגם נקראת “טיפול ללא טיפול’ ו”שיטת המחזור הטבעי”, שכן היא נשענת על הווסת לבדה, מבטיחה אמנם פחות ביציות, אבל ללא תופעות לוואי ושלל יתרונות נוספים.

לקריאה נוספת: בעיות פריון וטיפולי פוריות

המועמדות הטבעיות לשיטה זו, הנן נשים שסובלות משחלות פוליציסטיות, ממחזור לא סדיר שלא עקב ההפרעה הפוליציסטית, מבעיות שנוצרו עקב טיפולים הורמונליים קודמים, ובהן הגירוי-יתר שחלתי.

נוסף להן גם נשים שמסיבותיהן האישיות לא מעוניינות ליטול הורמונים ונשים שמעוניינות להקפיא ביציות בגילים שבין 30-41, בהן גם חולות סרטן.

על כך יש להוסיף את נשים המודעות לסכנה לריבוי עוברים וכן נשים שלא מגיבות לטיפול הורמונלי. הפריה חוץ גופית ללא הורמונים יעילה ביותר והכרחית לנשים שנאסר עליהן טיפול הורמונאלי בשל קרישיות יתר של הדם, או בשל מחלות אוטו-אימיוניות (כשל חיסוני).

כיצד זה עובד ומהם היתרונות?

ראשית עוקבים אחר התפתחות זקיקי השחלות על-ידי ביצוע בדיקות דם וזירוז הביוץ בזריקות. השאיבה של הזקיקים הפורים מתבצעת בתום עשרה ימים, תוך החדרת מחט לנרתיק כשהמטופלת בהרדמה מלאה.

כאן נכנס ההיבט ההורמונאלי בזעיר אנפין. ההליך נעשה מחוץ לגוף המטופלת ורק במקרה של ביציות לא בשלות. הדבר נעשה בתרבית נפרדת, בעוד הבשלות מופרות באותו זמן על ידי הזרע המושבח שניתן מבעוד מועד. הביציות המוכנות מוחדרות לרחם בתום שלושה ימים של התהליך ואז מתפתחים העוברים באופן טבעי בגוף אמם.

הטיפול קצר בהרבה מהאלטרנטיבה המסורתית וידידותי גם בעלותו. הפרייה עם הורמונים עלותה מתחילה ב-10 אלף שקלים ועוברת את סף ה-20 אלף.

הפריה ללא הורמונים לא מגיעה לסכומים כאלה ואפשר לעבור את ההליך בהפרש של אלפי שקלים משמעותיים. הטיפול רציף ואין צורך להמתין בין שלבי הטיפול.

נשים מדווחות על כך שבטיפול הפרייה ללא הורמונים אין תופעות לוואי שנגרמות באופן טבעי מהמניפולציה ההורמונלית, כך שסגנון החיים לא משתנה ולא נפגע.

לקריאה נוספת: בעיות פוריות בקרב גברים

גם תפיסת הגוף אחרת לגמרי, שכן דימויה העצמי של האישה לא נפגע, היא לא זקוקה לעזרים מלאכותיים וחיצוניים להפריה ודימום הווסת לבדו עם הביציות שנוצרות באופן טבעי מספיקים כדי ליצור הריון.

סטטיסטיקה והצלחות של השיטה

רופאים מסוימים עדיין מתייחסים לשיטת הפריה חוץ גופית ללא הורמונים כאל נס יותר מאשר אל שיטה מדעית שעובדת הלכה למעשה. זאת, מפני שעל פניו כמות הביציות שמופקת נמוכה יותר וכך גם הסיכוי להריון.

אולם, ממחקרים שבוצעו בארץ ובעולם ועקבו מאז סוף שנות השמונים אחרי הריונות וילדים שנולדו כתוצאה מהשיטה, נמצא באופן מובהק כי אין אחוז או סיכון מוגמר למומי לידה, וכי אחוזי ההצלחה היו גבוהים או זהים לאחוזים שבטיפול המסורתי.

קראי בהרחבה על: היעדרות מהעבודה בשל טיפולי פוריות

אחרים מדגישים שאחוזי ההצלחה כן נמוכים יותר, ובסיכומו של דבר, גם אם יש דיווחים סותרים, הממצאים עדיין מצביעים על סיכויים גבוהים למדי להריון (90%-75% במחזורי הטיפול המוצלחים). הטיפולים בשיטה זו בארץ מתבצעים במרכז הרפואי שיבא, תל השומר.

סובלת מבעיות פוריות? קראי גם על: טיפולי הפריה מלאכותית

מערכת יומן הריון

Share
Published by
מערכת יומן הריון

Recent Posts

בדיקת NIPT חשובה לכל אישה בהריון!

בדיקת NIPT היא בדיקה המיועדת לבדוק DNA עוברי בדם האם לצורך אבחון תסמונות גנטיות כבר…

2 שנים ago

יתרונות ברורים מול חסרונות מועטים: צ’יפ גנטי

נתחיל מהשורה התחתונה, בדיקת צ'יפ גנטי חשובה לכל אישה ובכל הריון, ללא יוצא מן הכלל.…

2 שנים ago

מוטציה דה נובו: למה זה קורה ולמה כל כך חשוב לאבחן בהריון?

משפחה ענקית של מוטציות גורמת לאינספור תסמונות ומחלות והן נקראות מוטציות דה נובו או בעברית…

2 שנים ago

המלצה ברורה וחשובה: בדיקת צ’יפ גנטי בכל הריון!

הריוניים? מזל טוב! אתם ודאי נרגשים ומלאי ציפייה, ומכיוון שאתם סומכים על רפואת המאה ה-21…

2 שנים ago

טנטרום – זה התקף הזעם של הילד/ה!

אנחנו כותבים בלשון זכר רק מטעמי נוחות. התקף זעם או טנטרום הנו חלק כמעט בלתי…

2 שנים ago

המשמעות האמיתית של בדיקת צ’יפ גנטי בהריון

אנחנו כאן למטרה אחת עיקרית: להעלות את המודעות הציבורית לגבי חשיבותה של בדיקת הצ'יפ הגנטי…

3 שנים ago