תחילת הריון

תופעות לוואי נפוצות בזמן הריון

הריון הוא אחת התקופות המשמעותיות והדינאמיות ביותר בחייה של אישה מכל הבחינות –  כולל מבחינה פיזיולוגית חווה גופה של האישה שינויים משמעותיים ביותר, המשפיעים גם על מצבה הנפשי. שינויים אלה יכולים להתבטא בכמה תופעות מציקות.

חשוב לציין שלא כל אישה תחוש את כל תופעות לוואי ואף יתכן שבזמן שאחת תסבול מאוד מתופעות הלוואי אחרת ביקושי תרגיש בנוכחותם.

איזה תופעות לוואי קיימות בהריון?

סקירה נרחבת על תופעות לוואי בתקופת ההריון ודרכים למנוע או לצמצם את היקפם.

חולשה ועייפות

נגרמות בגלל המעמסה הגדולה המוטלת על מערכות הגוף, דלדול מאגרי הויטמינים והמינראלים, והעלייה בנפח הדם שמעמיסה על הלב. הפתרון היחיד הוא פשוט לנוח הרבה. לרוב התופעה נעלמת עד השבוע ה-14 אבל עשויה לחזור לקראת הלידה.

בחילות והקאות, צרבות

בחילות נובעות מעלייה ברמות ההורמונים אסטרוגן ו HCG בגוף האישה. גם צרבות הן תופעה שכיחה אצל קרוב למחצית הנשים בהריון.

כדי לצמצם תופעות אלו מומלץ לאכול ארוחות קטנות, להימנע ממזון חריף או מטוגן, ולשתות מים עם לימון וסוגי תה המקלים על בחילות כמו מנטה, קמומיל, או לימון וג’ינג’ר בזמן התקף בחילה. אכילה של צנימים (קרקרים) או פיצוחים לא מומלחים מקלה גם היא על התופעה.

במקרה של הקאות יש לשתות הרבה כדי להחזיר לגוף את הנוזלים שאבדו. לעיתים מתלווה לצרבת שינוי קבוע בחוש הטעם – טעם מר בפה שהסיבה לו בלתי ידועה.

עצירות

נגרמת בעיקר בגלל עלייה בהפרשת הורמון ההריון – פרוגסטרון וגם בגלל לחץ של העובר על מערכת העיכול המאט את פעולתה, ונטילת תוספי ברזל.

כדי למנוע עצירות מומלץ לשתות הרבה מים ולדאוג לפעילות מעיים סדירה על ידי צריכה מרובה של מזונות עתירי סיבים כמו פירות וירקות טריים. גם אכילת שזיפים  או שתיית המיץ שלהם מקלה על עצירות.

קיראו בנושא: שמירה על תזונה בריאה בהריון

הלחץ על פלג הגוף התחתון פועל גם על השלפוחית ומביא לצורך מוגבר ללכת לשירותים – תופעה שאותה לא ניתן למנוע.

גזים

מופיעים בעיקר בשליש השלישי להריון ונובעים מלחץ מוגבר של הרחם הגדל על מערכת העיכול. מומלץ להפחית צריכה של מזונות שגורמים גזים כמו תירס וכרוב, להקפיד על פעילות גופנית כמו הליכה ולשתות הרבה תה.

טחורים

עליית רמת הפרוגסטרון בשילוב הלחץ על פלג הגוף התחתון שמביא לעצירות מתמשכת, עלולים להביא להתפתחות טחורים בשליש השלישי של ההריון ואחרי הלידה. מניעת טחורים מושגת על ידי מניעת עצירות. אפשר לנסות גם אמבטיות חמות ומשחות נגד טחורים שמותרות בהריון.

קיראו: אילו תרופות מותר לך לקחת בזמן ההריון?

נדודי שינה

בעיקר בשליש השלישי להריון, נובעים משלל גורמים – הבטן גדלה וקשה למצוא תנוחה נוחה, העובר זז, צריך להטיל שתן לעיתים קרובות, וגם שינויים נפשיים ודאגות מהלידה המתקרבת עושים את חלקם. שימוש בשיטות שונות של הרפייה ומדיטציה, כריות להקלה על העומס, אמבטיות חמות ושתיית תה בבונג או פסיפלורה, יכולים להקל ואף למנוע נדודי שינה.

גודש באף

העלייה ברמת האסטרוגן מביאה להגברת פעילות הקרומים הריריים, ונשים רבות סובלות מנזלת או גודש באף שעלול להגיע לכדי דלקת במקרים מסוימים. על פי הרפואה הסינית, קשור חלל האף לרחם כיוון ששניהם חללים בגוף שפתוחים לעולם החיצון דרך פתח בודד. אין פתרון של ממש לתופעה מלבד טפטוף מי מלח והימנעות ממאכלי חלב שמגבירים ליחה.

טמטמת הריון או טפשת הריון

כינוי לא חביב במיוחד למכלול תופעות של פגיעה בריכוז, בזיכרון ובלבול במהלך ההריון. הסיבה המדויקת אינה ידועה. ייתכן שזו התודעה המחלישה את אחיזתה בגוף כדי לפנות מקום לעובר המתפתח, ואולי השילוב של שינויים הורמונאליים ומצב רגשי, עם נדודי שינה, גורם לירידה גם בתפקוד המנטאלי.

שמירה על מודעות להריון ולשינוים שמתרחשים במהלכו, דמיון מודרך ופעילות גופנית – בעיקר מהסוג שממקד את התודעה, כגון מחול או אמנויות לחימה, אבל לא רק – יכולים לסייע למנוע תופעה זו.

לקריאה נוספת: יוגה בהריון

כאבי גב, התכווצויות שרירים, בצקות ונפיחות ברגלים

העלייה הגדולה במשקל במהלך ההריון יוצרת עומס רב על הרקמות ובעיקר השרירים והשלד בגב התחתון.

הקפדה על פעילות גופנית נכונה ויציבה נכונה, מנוחה והימנעות מסחיבת משקל כבד יכולים למנוע תופעות אלו במידה מסוימת.

על כאבי גב ניתן להקל בעזרת בקבוק מים חמים או משחת ארניקה, המותרת בזמן ההריון.

ייתכנו גם התכווצויות שרירים במהלך השינה שמלוות בכאב חד. ניתן להקל עליהן על ידי צריכת תוספי מגנזיום, סידן ואשלגן (שנמצא בבננות), הימנעות מקירור חדר השינה, ובזמן התכווצות – הנחת כף רגל על הריצפה כשהיא משוכה כלפי מעלה (“פלקס”).

בצקות נגרמות כתוצאה מהצטברות נוזלים והאטת מחזור הדם. כדי להפחיתן כדאי, מלבד האמור למעלה, להימנע מישיבה ממושכת ולשכב עם רגלים למעלה –  אפילו בשינה, לעסות  בשמן גרניום (מהול בשמן עיסוי ניטראלי כמובן), לנעול נעליים נוחות, להסיר טבעות אם יש בצקת בידיים, ולגרוב גרביים אלסטיות ואמצעי תמיכה אחרים.

גרד

גירוד מתמיד בעור בהריון עלול לנבוע מאגירת מלחי מרה שנובעת מירידה בתפקוד הכבד. בניגוד למרבית התופעות מצריך ביקור אצל הרופא. דיאטה עתירת חלבון ודלת שומן גם יכולה לעזור.

קיראי בהרחבה על: דיאטה ותזונה מאוזנת ובריאה בהריון

דימום מהאף

עוד תופעה בלתי נמנעת שיכולה לקרות עקב עלייה ברמת האסטרוגן. אין מה לעשות חוץ מללחוץ על האף ולקנח אותו בעדינות. הדימום יחלוף כעבור מספר דקות.

חשקים למאכלים, תיאבון מוגבר

אישה הרה לא “אוכלת בשביל שניים” כפי שנהוג להגיד. למרות החשק לאכול יותר, יש לשמור על תזונה מאוזנת, ולא להפריז באכילה. עליית משקל של 12 ק”ג במהלך ההריון נחשבת לממוצעת. עם זאת, חשק למאכל מסוים עשוי להצביע על צורך אמיתי וכדאי להקשיב לגופך בכל מקרה.

מומלץ לקרוא בנושא: שינויי משקל בהריון

נשירת שיער
עשויה לנבוע מחוסר איזון של בלוטת התריס אשר ניתן לאבחון וטיפול על ידי רופא; ממחסור במינראלים כמו ברזל, אבץ, סידן ומגנזיום שניתן להשלים מתוספים והקפדה על תזונה נכונה; או כמובן, איך לא, משינויים הורמונאליים.

מה עושים עם תופעות הלוואי?

תופעות לוואי בהריון הן כנראה חלק בלתי נמנע ממנו, אבל הן מהוות רק מטרד שולי בהשוואה לתקופה כה משמעותית ומיוחדת. בנוסף, ניתן למנוע ולהקל על רובן באמצעים שתוארו כאן. חשוב לציין שגם הרפואה המשלימה מציעה טיפולים רבים לתופעות לוואי של הריון.

לקריאה נוספת: עיסוי הריון ותפקידו בהתפתחות תקינה של ההריון

מערכת יומן הריון

Recent Posts

בדיקת NIPT חשובה לכל אישה בהריון!

בדיקת NIPT היא בדיקה המיועדת לבדוק DNA עוברי בדם האם לצורך אבחון תסמונות גנטיות כבר…

2 שנים ago

יתרונות ברורים מול חסרונות מועטים: צ’יפ גנטי

נתחיל מהשורה התחתונה, בדיקת צ'יפ גנטי חשובה לכל אישה ובכל הריון, ללא יוצא מן הכלל.…

2 שנים ago

מוטציה דה נובו: למה זה קורה ולמה כל כך חשוב לאבחן בהריון?

משפחה ענקית של מוטציות גורמת לאינספור תסמונות ומחלות והן נקראות מוטציות דה נובו או בעברית…

2 שנים ago

המלצה ברורה וחשובה: בדיקת צ’יפ גנטי בכל הריון!

הריוניים? מזל טוב! אתם ודאי נרגשים ומלאי ציפייה, ומכיוון שאתם סומכים על רפואת המאה ה-21…

2 שנים ago

טנטרום – זה התקף הזעם של הילד/ה!

אנחנו כותבים בלשון זכר רק מטעמי נוחות. התקף זעם או טנטרום הנו חלק כמעט בלתי…

2 שנים ago

המשמעות האמיתית של בדיקת צ’יפ גנטי בהריון

אנחנו כאן למטרה אחת עיקרית: להעלות את המודעות הציבורית לגבי חשיבותה של בדיקת הצ'יפ הגנטי…

3 שנים ago