Categories: תכנון הריון

גמילה מעישון בהריון או לקראתו…

עישון הינו התמכרות בלתי בריאה, המהווה זרז להתפתחות מחלות כרוניות, סוגים שונים של סרטן ומחלות לב וגורמת לתופעות של יתר לחץ דם ושבץ מוחי.
העישון מהווה כיום גורם תמותה ותחלואה מרכזי בחברה המערבית, בעטיו נפטרים מדי שנה מליוני אנשים ברחבי העולם. הסיכונים והסיבוכים הגופניים, הכרוכים בעישון סיגריות, מקבלים משנה תוקף בתקופת ההריון, באשר הינם בעלי השפעה מזיקה על התפתחותו התקינה ובריאותו של העובר.

לפיכך, לצד חומרים מזיקים אחרים, אשר מומלץ להפסיק כליל או לצמצם את צריכתם בתקופת ההריון, דוגמת קופאין, אלכוהול או סמים, מונחות נשים מעוברות לעבור גמילה מעישון, כבר בשלבים התחיליים של ההריון, וככל שהגמילה מוקדמת יותר כך מוטב לעובר.

עישון בהריון והשפעתם של חומרים מסוכנים על העובר

חומרים כמו ניקוטין, פחמן חד חמצני, קדמיום ואחרים, המצויים בעשן הסיגריות, מכילים רכיבים רעילים ומסוכנים, אשר עשויים לגרום לסיבוכים והפרעות בהתפתחות העובר.

בין הנזקים העיקריים, שעלולים להיגרם: פעילות הורמונלית מוגברת, המובילה לעלייה בלחץ הדם של האישה ההרה, ירידה בכמות וקצב זרימת הדם לרחם והשיליה, נזק למערכות השתן, העיכול ומערכת העצבים המרכזית, חדירת חומרים רעילים לשליה, מי השפיר ולחלב האם וחשיפת העובר להשפעותיהם, קשיי נשימה אצל העובר עקב היקשרות פחמן חד חמצני להמוגלובין המצוי בדמו, פיחות ברמת האבץ בגוף האם, אשר עשוי להאט את קצב גדילת העובר ולחולל הפרעות בהתפתחותו וצמיחתו וכן חוסר בויטמינים החיוניים להריון, דוגמת ויטמין C ו B12.

קראי בהרחבה על: דיאטה ותזונה מאוזנת ובריאה בהריון


כיום, טרם הוכח, כי עישון סיגריות לפני השגת ההריון משליך על התפתחות ובריאות העובר, אולם במהלך ההריון נודעת לעישון השפעה מזיקה ומסוכנת.

כך, אצל תינוקות, אשר נולדו לנשים מעשנות, אובחן כושר נשיפה פחות מזה של תינוקות לאמהות שאינן מעשנות, עובדה המובילה לא אחת להתפתחות בעיות נשימה ומחלות אסטמה, ריאות ואוזניים בשנות הילדות או בתקופות מאוחרות יותר.

במקרים רבים, תינוקות לאמהות מעשנות נולדים במשקל לידה נמוך ביחס למשקלם של תינוקות לאמהות לא מעשנות, זאת מאחר והעובר נחשף ברחם אימו להרעלת פחמן חד חמצני, אשר גורמת להפחתה באספקת החמצן המגיע אליו דרך השליה. הדבר גורם בנוסף לתופעות של ירידה בדופק העובר, עליה בקצב פעימות ליבו והפחתה בתנועותיו.

עישון בהריון מגביר את הסיכון למקרי תמותה עוברית לפני הלידה, בתוך הרחם ולאחר הלידה – מוות בעריסה, וכן מעלה את שיעורם של הריונות חוץ רחמייםהפלות טבעיות, לידות מוקדמות, מקרי שליית פתח או היפרדות שליה, דימומי יתר, דימום מוחי וכן חיך או שפה שסועים אצל העובר.

מחקרים מסויימים מצאו, כי לילדים שנולדו לאמהות מעשנות מנת משכל נמוכה יותר ביחס לשאר האוכלוסיה. בנוסף נמצא, כי עישון בזמן ההריון מעלה את השכיחות להפרעות קשב ולמידה בילדים ולהופעת בעיות תקשורת, התבטאות ושפה.

בנוסף, גורם העישון לרמת מתח מוגברת אצל האישה, אשר עשויה להשפיע על מצבה הפיזי והמנטלי בתקופה זו ולסכן את הריונה. חומרת הסיבוכים והסתברות הופעתם אצל העובר מתגברת ככל שמינון הסיגריות שצורכת האם ההריונית גבוה יותר.

עיתוי מומלץ להפסקת עישון בהריון

לנשים המצויות בטיפולי פוריות מומלץ להפסיק לעשן כבר בשלב זה, שכן העישון ידוע כבעל השפעה מזיקה, המעכבת השגת הריון.

לנשים אשר נכנסו להריון מומלץ להפסיק לעשן בשלבים ההתחלתיים, טרם השבוע ה 20 להריון, שכן אז ניתן למנוע את מרבית סיבוכי ההריון, הקשורים בעישון סיגריות, והעובר נחשף לבעיות הכרוכות בהריון, בשיעור זהה לזה שבקרב האוכלוסיה הרגילה.

לקריאה נוספת: לידת פג – גורמים, טיפול ודרכי התמודדות

אופני גמילה מעישון בתקופת ההריון

לנשים מעוברות מומלץ להפסיק לעשן כליל במהלך ההריון, ובמידה וחרף האזהרות והסיכונים נזקקת האם בכל זאת למנת סיגריות יומית, כדאי להפחית את מספר הסיגריות למינימום האפשרי ולצמצם את כמותן לפחות מ 6 מדי יום. ככל שצריכת הסיגריות מוגברת, כן גדל שיעור הסיכון לעובר.

דרכי גמילה מקובלות מעישון, דוגמת מסטיקים מיוחדים או מדבקות המיועדות לעור, אשר מכילים תחליף לחומר הניקוטין, המצוי בסיגריות, טרם הוכחו כבטוחים לשימוש במהלך ההריון וכן לא  נבדקה עדיין השפעתם הוודאית על העובר.

כך או אחרת, הנזק הכרוך בצריכתם של אלה הינו מופחת ככל הנראה ביחס לנזק, אשר עלול להיגרם לעובר בעקבות העישון, היות וסיגריות מכילות חומרים רעילים רבים נוספים פרט לניקוטין, אשר תחליפו מצוי באמצעי הגמילה הללו. בנוסף, לא נודע ערך מוסף לצריכתן של סיגריות לייט – מופחתות ניקוטין במהלך ההריון.

אף נשים, אשר אינן מעשנות, צריכות לנקוט משנה זהירות בהריון ולהשתדל שלא להימצא בסביבת מעשנים, שכן עישון פאסיבי גורם לנזק בשיעור שאינו פחות מעישון אקטיבי, כתלות בהיקף החשיפה.

באופן קבוצתי, מוצעת גמילה מעישון בתוכנית מיוחדת לנשים בהריון, אשר נועדה להוות מסגרת תומכת עבור אלה המעוניינות להפסיק לעשן ולנקות את הגוף מרעלים לקראת כניסה להריון או במהלכו.

התוכנית, אשר מועברת במכללת מגמות בפתח תקווה, לאורך כשישה מפגשים שבועיים, מציעה גמילה מעישון בתהליך חווייתי, המותאם לאורח החיים הפרטני שמנהלת כל אשה.

במסגרת התוכנית מוצעת התמודדות עם תופעות הלוואי, אשר עשויות להיגרם בעקבות הפסקת העישון, כמו השמנה או דיכאון, לצד דגש על חשיבות התמיכה הזוגית וחיזוק הקשר הדואלי בתקופת ההריון.

לקריאה נוספת: שינויי משקל בהריון

באופן פרטי, ניתן להכין תוכנית גמילה אישית ובמסגרתה להציע חלופות אפשריות להתמודדות עם הצורך הגופני בניקוטין. דרך נוספת הינה פנייה להתייעצות עם רופא המשפחה. בתקופת ההריון, חשיבה על החיים החדשים והטהורים, הנוצרים ברחם ועל טובת העובר, מובילה לא פעם להפסקת העישון באחת.

בואי לקרוא גם על: רשלנות רפואית במעקב הריון

מערכת יומן הריון

Share
Published by
מערכת יומן הריון

Recent Posts

בדיקת NIPT חשובה לכל אישה בהריון!

בדיקת NIPT היא בדיקה המיועדת לבדוק DNA עוברי בדם האם לצורך אבחון תסמונות גנטיות כבר…

2 שנים ago

יתרונות ברורים מול חסרונות מועטים: צ’יפ גנטי

נתחיל מהשורה התחתונה, בדיקת צ'יפ גנטי חשובה לכל אישה ובכל הריון, ללא יוצא מן הכלל.…

2 שנים ago

מוטציה דה נובו: למה זה קורה ולמה כל כך חשוב לאבחן בהריון?

משפחה ענקית של מוטציות גורמת לאינספור תסמונות ומחלות והן נקראות מוטציות דה נובו או בעברית…

2 שנים ago

המלצה ברורה וחשובה: בדיקת צ’יפ גנטי בכל הריון!

הריוניים? מזל טוב! אתם ודאי נרגשים ומלאי ציפייה, ומכיוון שאתם סומכים על רפואת המאה ה-21…

2 שנים ago

טנטרום – זה התקף הזעם של הילד/ה!

אנחנו כותבים בלשון זכר רק מטעמי נוחות. התקף זעם או טנטרום הנו חלק כמעט בלתי…

2 שנים ago

המשמעות האמיתית של בדיקת צ’יפ גנטי בהריון

אנחנו כאן למטרה אחת עיקרית: להעלות את המודעות הציבורית לגבי חשיבותה של בדיקת הצ'יפ הגנטי…

3 שנים ago