לידה מכשירנית

לדעת יותר על לידה מכשירנית

לידת ואקום או לידת מלקחיים? באילו מקרים אין ברירה וצריך ליילד את התינוק/ת באמצעות לידה מכשירנית? האם זה בכלל נכון לקבוע כי אין ברירה והאם ניתן למצוא אלטרנטיבה ללידה באמצעות מכשירים? צוות המומחים של יומן הריון ולידה עונה לשאלות ומסביר את כל שחשוב לדעת…

לדעת יותר על לידה מכשירנית

לידה מכשירנית

לידה מכשירנית כשמה כן היא, לידה המבוצעת בסיוע של מכשירים להוצאת התינוק מהרחם. לידה מכשירנית מתבצעת במקרים בהם התינוק מתעכב בתעלת הלידה, ואז ישנן שתי שיטות לסיוע: לידת ואקום ולידת מלקחיים.

מכשירים אלו מקבלים שימוש בשלב צירי הלחץ, שהוא השלב השני בלידה. שלב צירי הלחץ הינו בעייתי עבור נשים החלשות מדי ללחוץ את התינוק כלפי חוץ.

כמו כן, שימוש במכשירים יכול להלקח בחשבון במקרים בהם התינוק מראה סימני לחץ או מצוקה עוברית. לידה מכשירנית איננה מצב אותו ניתן לחזות זמן רב מראש או לתכננו אלא רק כמה ימים או אפילו שעות בודדות לפני הלידה עצמה.

מתי נאלצים לבצע לידה מכשירנית?

קיימות מספר סיבות לביצוע לידה מכשירנית, בין אם מדובר בלידת וואקום ובין אם מדובר בלידת מלקחיים.

סיבות אלו יכולות לנבוע בשל קושי אצל האם או אצל העובר:

  1. במקרים בהם האם הינה בעלת סיכון למחלת לב או מחלת ריאות, הסיכון יכול להביא לצורך בביצוע לידה מכשירנית.
  2. לידה מכשירנית יכולה להיות מומלצת על ידי הרופאים לאישה אשר עברה היפרדות רשתית בעין.
  3. במקרים של תשישות כללית הנגרמת מהלידה עצמה, כלומר כשהאם מרגישה עייפה ולא מוצאת את הכוחות לדחוף את העובר החוצה.
  4. סיבה נוספת לקיום לידה מכשירנית הינה מצוקה עוברית, המצריכה חילוץ מהיר של העובר.
  5. לביצוע לידה מכשירנית יש לעיתים סיבות גבוליות בהן קיים סיכון בריאותי כלשהו. דוגמה למצב כזה היא כאשר הראש ממאן לצאת אף על פי שישנה פתיחה גמורה ולכן, על מנת להמנע מניתוח קיסרי, תבוצע לידה מכשירנית.
  6. הסיבה הנפוצה ביותר כיום לביצוע לידה מכשירנית הינן מתן אפידורל ליולדת, המשפיע על שרירי אגן הירכיים ומחלישם וכן על תחושת הצירים.
  7. תנוחה לא נוחה או לא בטיחותית של התינוק עלולה להביא להמלצה לקיום לידה מכשירנית.
  8. מצב בו התינוק אינו מקבל די חמצן, מצב המעמיד אותו בסיכון חיים או בסכנה לנזק מוחי קבוע.
  9. מצב בו התינוק מונח וכפות רגליו מושטות קדימה או שהוא מצוי במנח עכוז.

השיקולים בבחירת לידה בעזרת וואקום?

לידת וואקום הינה שיטה יחסית חדשה אשר נמצאת בשימוש החל משנת 1957. הוואקום, או בשמו העברי, שולפן הריק, הינו משאבה ממנה יוצא צינור גומי בעל ידית משיכה וגביע עשוי מתכת או פלסטיק.

אלמנט הוואקום הוא שמאפשר את משיכת התינוק כלפי מטה ואל מחוץ לרחם האם. בלידת וואקום כוח השאיבה נקבע על ידי הרופא כאשר בזמן הצירים עצמם – האם לוחצת כלפי חוץ.

קראו גם על: צירי ברקסטון היקס – הגוף מכין את עצמו ללידה

השיקולים בבחירה לשימוש בוואקום מושפעים מנתונים כגון: ארץ ביצוע הניתוח (בארה”ב ובאנגליה המלקחיים מקבלים שימוש נרחב יותר ואילו בסקנדינביה שיטת הוואקום היא הפופולארית) וכן בהתאם למיומנות הצוות המבצע ולניסיון הרפואי שלו.

התומכים בלידת וואקום גורסים כי לידת מלקחיים מעמידה את היילוד בפני סכנת חבלות. הוואקום הינו בין השיטות הפופולאריות כיום בשל פשטות השימוש בו. כמו כן, במקרים בהם שימוש במלקחיים הינו מסוכן, לידת וואקום הינה האופציה הטובה ביותר.

השיקולים בבחירת לידה בעזרת מלקחיים?

לידת מלקחיים הינה שיטה שהומצאה אי שם במאה ה-16 על ידי דוקטור צ’מברלין ומלבד שינויים קלים לא נערכו בה רפורמות גדולות במאתיים השנים האחרונות.

לידת מלקחיים הינה מצב בו שתי כפות מתכת מוחדרות לנרתיק ואוחזות בראשו של התינוק, כאשר הרופא מושך את העובר החוצה בזמן ציר.

ללידת מלקחיים ישנו צורך שיתקיימו כמה תנאים בו זמנית: על צוואר הרחם להיות פתוח לחלוטין, שלפוחית השתן צריכה להיות מרוקנת, שלפוחית המים פקועה ונדרש מצג ראש או מצג פנים של העובר ושראשו נמצא קרוב לפי הנרתיק.

קראי בהרחבה על: כל מה שצריך לדעת על זירוז לידה

לידת מלקחיים אינה מהווה כיום את האופציה העדיפה דווקא בין שיטות לידת מכשירים אולם היא מבוצעת כאשר ישנו צורך בשליטה על אופן הוצאת הראש בביצוע לידת עכוז וכן במקרים של לידת פג, בהם יש צורך להגן על ראשו של היילוד.

מדוע עדיפה לידה מכשירנית מניתוח קיסרי?

המכשור הרפואי והנטייה הרווחת בחברה לפנות דווקא לביצוע ניתוח קיסרי בימינו אינה מעידה על הלגיטימיות או הבטיחות שבצעד זה בהכרח.

לידה מכשירנית, הן אם מדובר בלידת וואקום והן כאשר מדובר בלידת מלקחיים, הינה לידה בטוחה יותר, בייחוד כאשר ראשו של התינוק מצוי בתעלת הלידה, ומדובר בתהליך הקרוב יותר לדרך הטבע.

ניתוח קיסרי הינו האופציה מועדפת רק במקרים בהם ראשו של היילוד נמצא גבוה במעלה תעלת הלידה ואינו קרוב לפתח הנרתיק.

למעשה, עד לפני עשור ויותר היה מקובל לבצע גם לידות מכשירניות במקרים בהם הראש היה ממוקם גבוה יחסית אולם בשנים האחרונות בוצעו לידות מכשירניות במקרים אלו רק כאשר הראש היה נמוך מאד.

סיכונים ופגיעות אפשריות בלידה מכשירנית לאם

לידה מכשירנית, על אף היותה פתרון יעיל במקרים של סיבוכי לידה, אינה חפה מאפשרויות של נזקים הן עבור האם והן עבור התינוק.

לידות מכשירניות עלולות לגרום לאם קרעים בנרתיק, בצוואר הרחם ובשלפוחית השתן. לידה מכשירנית יכולה להגדיל את הסיכויים של התפרצויות שטפי דם תת-עוריים ולבעיות אחרות ושונות, כאלה הנגרמות כתוצאה מחתך גדול בנרתיק.

סכנות נוספות הינן קרעים חיצוניים בתעלת הלידה המערבים את פי הטבעת ועלולים לגרום לנזק בלתי הפיך דוגמת חוסר יכולת לשליטה על הסוגרים. יחד עם זאת אין להסיק מביצועה של לידה מכשירנית כי גם הלידה הבאה תצטרך להיות כזו.

סיכונים ופגיעות אפשריות בלידה מכשירנית לתינוק? 

תינוק יכול להיפגע במהלך לידה מכשירנית מכמה סוגים שונים של פגיעות, בין אם מדובר בחבורות שטחיות על פניו ובין אם מדובר בשברים או סדקים בגולגולת, שטפי דם תת עוריים ואפילו נזקים למוח.

חשוב לקרוא: סיבוכים בלידה? מידע על זכויות של נפגעי רשלנות

נזקים נוספים העלולים להגרם במהלך לידה מכשירנית הינם שריטות ופצעים בקרקפת, דימומים או שברים בקרקפת וסיכון לדימום ברשתית. בלידת מלקחיים ישנו סיכון לפגיעה עצבית בפניו של העובר.

יש לזכור, יחד עם זאת, כי לידה מכשירנית הינה האופציה הטובה ביותר במקרים של סיבוכים בלידה ובמקרים רבים היא מצילה את היילוד ממוות.

רוב גורמי הסיכון ללידה מכשירנית אינם תלויים באשה או בתנאים סביבתיים ולכן קשה מאד להגיע להקטנת הסיכוי ללידה מכשירנית. יחד עם זאת, ניתן לסייע לתהליך הלידה באמצעות עבודה עם הגוף, גם במצבים של מתן אפידורל ליולדת.

שימוש נכון בתנוחות גוף ולחיצות בנקודות הלידה הנכון הינן פעולות שביכולתן לסייע לתהליך הלידה ולהמנעות מצורך של לידה מכשירנית. רצוי להימנע ממתן אפידורל במינון גבוה סמוך לשלב צירי הלחץ.

הימנעות משימוש באפידורל לקראת שלב הלידה השני וכן סיועה של תומכת לידה יכולים לשפר את הסיכויים להימנע מלידה מכשירנית.

כמו כן פעולות מרגיעות ומודעותה של היולדת לשלבי הלידה השונים, מוכנות נפשית ופיזית, שיתוף פעולה עם הרופאים ושמירה על סף חרדה נמוך – כל אלו יכולים להגדיל את הסיכויים להמנע מלידה מכשירנית.

גורמים נוספים המסייעים בהימנעות מלידה מכשירנית הינם כושר גופני בתקופה שלפני הלידה והמנעות מעלייה עודפת במשקל.

קראי על: דיאטה ותזונה מאוזנת ובריאה בהריון

לדעת יותר על לידה מכשירנית

צהבת ילודים

לדעת יותר על צהבת ילודים

צהבת ילודים היא מצב נפוץ בילודים ובעיקר בפגים. ניתן להבחין בצהבת לפי גוון העור גם בעין שאינה מקצועית. מהו ההסבר הרפואי לצהבת, כיצד מאבחנים צהבת ילודים ומהו הטיפול לתופעת צהבת ילודים? התשובות במאמר הבא. צהבת נגרמת במצב בו חומר בשם בילירובין המצטבר בגוף צובע את העור ואת לובן העין בגוון

טיפולי פוריות

טיפולי הפריה מלאכותית

לדעת יותר על טיפולי הפריה מלאכותית

למרות שטיפולי הפריה מלאכותית נפוצים מאד בישראל, רבים מאיתנו לא באמת מבינים את המשמעות והאופי של טיפולי ההפריה המלאכותית ובדיוק בשביל זה אנחנו ואת/ה כאן. בעבר הציעה הרפואה קשת מצומצמת של פתרונות עבור זוגות הסובלים מבעיה של עקרות ורבים מהם פנו להליכי אימוץ או פונדקאות בכדי להגשים את השאיפה לילד. במהלך שנות ה-70 של

תזונה פוריות ואת/ה

הקשר בין תזונה לפוריות

עד כמה חשובה התזונה שלך בזמן שאת מנסה להכנס להריון? האם יש משמעות לתזונה של בן הזוג בתקופה שאתם מנסים להרות? בסקירה שלפניך נסביר בהרחבה על הקשר המתבקש בין תזונה ופוריות וניתן תשובות ברורות לשאלות בנושא החשוב, שמעסיק יותר ויותר זוגות ברחבי העולם בכלל ובישראל הקטנה בפרט. תופעה מדאיגה מסתמנת

דיקור סיני בהריון Acupuncture

דיקור סיני לנשים במהלך הריון

שיטת הדיקור הסיני – אקופונקטורה, מן הותיקות והנפוצות בתחום הרפואה האלטרנטיבית, מהווה ענף ברפואה הסינית, המושתת על דיקור המטופל בנקודות ואזורים שונים בגוף, באמצעות מחטים דקות, בכדי לטפל בבעיות בריאותיות ולהקל על כאבים ומיחושים. מסורת עתיקה זו של טיפול לאורך אלפי שנים במגוון תסמינים ובנשים בתקופת הריונן בפרט, קנתה לה שם

היעדרות עקב טיפולי פוריות

בחלק גדול מהמקרים בהם נשים עובדות מתחילות טיפולי פוריות ו/או הפריה, הן אינן מודעות לזכויות המוענקות להן על פי חוק ולפיכך, בוחרות לשמור את הדבר לעצמן ולא לשתף את המעביד שלהן. עצם השמירה על הנושא בסוד מחייבת אותן לנתב את הטיפולים והבדיקות שעליהן לעבור לשעות שאינן שעות העבודה, או לתרץ את ההיעדרות

דיקור סיני למען הפוריות שלך

דיקור סיני כחלק מטיפולי פוריות

עוד לפני אלפי שנים, לפני שמישהו חשב בכלל על טיפולי פוריות, הזרקת הורמונים, בדיקות אולטרסאונד ובעצם כל מה שמוכר לנו היום מעולם הפוריות, נשים רבות בסין שסבלו מבעיות פוריות או בעיות גניקולוגיות טופלו באמצעות דיקור סיני וצמחי מרפא סיניים. כיום דיקור סיני לפוריות הוא אחד מהכלים החשובים לנשים הרוצות לשפר את סיכויי השתרשות העובר

זה לא רק את – בעיות פוריות אצל גברים

התפתחות הרפואה בעשור האחרון הובילה לשינויים רבים בתחום הטיפול בבעיות פוריות בכלל ובבעיות פוריות אצל גברים בפרט. לעיתים ישנה נטייה לחשוב, כי מרבית בעיות הפוריות מקורן באישה אך, למעשה, כמחצית מהבעיות מקורן בגבר. עם זאת, האפשרויות הקיימות לטיפול בבעיות פריון אצל גברים הן עדיין מצומצמות ביחס לאלה הקיימות אצל נשים. הגורמים לבעיות

מעקב הריון

בדיקת NIPT במקום מי שפיר?

בדיקת NIPT חשובה לכל אישה בהריון!

בדיקת NIPT היא בדיקה המיועדת לבדוק DNA עוברי בדם האם לצורך אבחון תסמונות גנטיות כבר במהלך ההריון ואינה מהווה תחליף לבדיקת מי שפיר לצ’יפ גנטי. ראשי התיבות של הבדיקה הם Non-Invasive Prenatal Testing – בדיקה טרום לידתית בלתי פולשנית וחפה מסיכונים, מה שמדגיש את השוני שלה מבדיקות אחרות, דיקור מי

CMA בדיקת צ'יפ גנטי

יתרונות ברורים מול חסרונות מועטים: צ’יפ גנטי

נתחיל מהשורה התחתונה, בדיקת צ’יפ גנטי חשובה לכל אישה ובכל הריון, ללא יוצא מן הכלל. יתרונותיה הברורים של הבדיקה עולים לאין שיעור על הסיכון שכרוך בה ובאמצעות הבדיקה ניתן לאבחן פגיעה גנטית משמעותית בעובר ב-1 מכל כ-110 הריונות שנחשבים “בריאים” ו”תקינים” לחלוטין לכאורה. כל הורה יודע שהריון, לצד השמחה הרבה

מוטציה דה נובו

מוטציה דה נובו: למה זה קורה ולמה כל כך חשוב לאבחן בהריון?

משפחה ענקית של מוטציות גורמת לאינספור תסמונות ומחלות והן נקראות מוטציות דה נובו או בעברית מוטציות חדשות. הן נקראות כך מסיבה ברורה שכן המדובר במוטציות חדשות, שמופיעות לראשונה בעובר או בתאי הזרע והביצית והן לא עוברות בתורשה מההורים. אמנם עובדה זו מערימה קשיים על אבחון מוקדם של המוטציות, אך קיימות

בדיקת צ'יפ גנטי בכל הריון

המלצה ברורה וחשובה: בדיקת צ’יפ גנטי בכל הריון!

הריוניים? מזל טוב! אתם ודאי נרגשים ומלאי ציפייה, ומכיוון שאתם סומכים על רפואת המאה ה-21 במדינה מתקדמת כמו ישראל, אין לכם ספק שאתם מקבלים את המידע הרלוונטי והמועיל ביותר משירותי הבריאות אליהם אתם משתייכים. לצערנו, אנחנו נאלצים להיות אלה שמקלקלים את המסיבה, אבל חשים מחויבות לעשות זאת מכיוון שהנתונים המטלטלים

בדיקת צ'יפ גנטי

המשמעות האמיתית של בדיקת צ’יפ גנטי בהריון

אנחנו כאן למטרה אחת עיקרית: להעלות את המודעות הציבורית לגבי חשיבותה של בדיקת הצ’יפ הגנטי בכל הריון, של כל אשה ללא הבדל בין צעירה למבוגרת יותר, וללא קשר לשאלה האם זה הריון ראשון, שלישי או שישי. כל אשה בהריון ללא יוצא מן הכלל צריכה להכיר את העובדות לגבי אפשרויות האבחון

אבחןו אוטיזם בילדים

אבחון אוטיזם: איך ומתי?

אוטיזם או הפרעה על הספקטרום האוטיסטי, היא הפרעה נוירו-התפתחותית שמתבטאת בקושי ביצירת קשרים חברתיים, בנטייה להתנהגות חזרתית ונוקשה וברגישות תחושתית. כהפרעת ספקטרום, בקצה האחד של הקשת מצויים ילדים בעלי קשיי תקשורת קלים יחסית ורמת תפקוד גבוהה. התפקוד הקוגניטיבי שלהם יהיה לרוב תקין, לעיתים אפילו גבוה, והם לא יידרשו לעזרה רבה

סיבוכים בהריון

כאבי גב בהריון

גם לך יש כאבי גב בהריון?

כאבי גב תחתון ומחלות דיסק הם מצבים רפואיים נפוצים מאוד בהריון. עבור רוב הנשים, כאב הגב

לידת פג - מתי ולמה

לידת פג: תשובות לשאלות שלך

מה הן הסיבות העיקריות שמובילות לכך שישנם הריונות שמסתיימים בלידה מוקדמת? האם אפשר לחזות כבר במהלך

זה לא רק את – בעיות פוריות אצל גברים

התפתחות הרפואה בעשור האחרון הובילה לשינויים רבים בתחום הטיפול בבעיות פוריות בכלל ובבעיות פוריות אצל גברים בפרט. לעיתים ישנה נטייה לחשוב, כי מרבית בעיות הפוריות מקורן באישה אך, למעשה, כמחצית מהבעיות מקורן בגבר. עם זאת, האפשרויות הקיימות לטיפול בבעיות פריון אצל גברים הן עדיין מצומצמות ביחס לאלה הקיימות אצל נשים. הגורמים לבעיות

סוכרת הריון

כל מה שחשוב לדעת על סוכרת הריון

סכרת הריון היא מצב שבו הורמונים בשם HCS המיוצרים על ידי השלייה, גורמים לעומס רב בפירוק הפחמימות (סוכרים) בגוף האישה ההרה. כתוצאה מכך האינסולין אינו מצליח לבצע את המוטל עליו כראוי, למרות שהלבלב מפריש כמות מוגברת של אינסולין. דבר הגורם לעלייה ברמות הסוכרים בדם. רוב הנשים אינן מושפעות מכך בכלל,

אבחון תסמונת איקס שביר לפני הריון – Fragile X syndrome

אודות להתפתחות המדע והטכנולוגיות בעשור האחרון, כיום ניתן לאתר מחלות, בעיות והפרעות גנטיות לפני או בחודשי ההיריון הראשונים, ולהותיר בידיי ההורים את היכולת לבחור באם להמשיך את ההיריון. במקרים שכן, ניתן להפנות את ההורים לקבלת יעוץ ועזרה גנטי, כיצד להתמודד עם החיים החדשים הצפויים להם עם תינוק בעל מוגבלות פיזית או שכלית. אחת

דילוג לתוכן