חיתוץ חיץ בזמן הלידה

על חיתוך חיץ בזמן הלידה שלך

חתך חיץ הוא הליך כירורגי בדופן הנרתיק האחורי שנועד בעיקר על מנת לזרז את הלידה ונעשה במהלך הלידה על ידי המיילדת או הרופא שנמצאים עם היולדת בחדר הלידה. מתי חייבים לעשות חיתוף ומתי ניתן להמנע? מה הסיכונים והסיבוכים האפשריים? צוות המומחים של יומן הריון ולידה מסביר ועונה לשאלות שלכן…

על חיתוך חיץ בזמן הלידה שלך

חיתוץ חיץ בזמן הלידה

במשך שנים רבות וארוכות חתכי חיץ היו פרקטיקה שגרתית בחדרי הלידה בכל העולם, אבל כבר יותר מ-12 שנים ידוע שאין באמת הוכחות שזה מועיל ברוב רובן של הלידות ומעבר לכך, הוכח כי חיתוך החיץ מגדיל את הסיכון לסיבוכים בלידה, פגיעה ביולדת ובכל מקרה מקשה על החלמתה. אז למה זה עדיין קורה בלא מעט לידות? ננסה לענות ולהסביר.

חיתוך החיץ הנו הליך כירורגי המתבצע במהלך הלידה, אשר נועד להרחיב את פתח הנרתיק כדי לאפשר את יציאתו של התינוק לאוויר העולם.

בלועזית מכונה חיתוך החיץ בשם אפיזיוטומיה ומדובר בהליך שבעבר בוצע כדבר שבשגרה כמעט בכל יולדת בלידתה הראשונה, אך עם השנים בעקבות מחקרים רבים שבדקו את הצורך, היעילות וההשלכות הנובעות מחיתוך החיץ במהלך הלידה, השתנתה הגישה וכיום נהוג לבצע חיתוך חיץ רק כאשר מתעורר במהלך הלידה צורך דחוף ובמקרים בהם התנאים אינם מותירים ברירה אחרת.

חיתוך החיץ הינו חיתוך מבוקר העשוי למנוע נזקים ארוכי טווח ליולדת. החיתוך נפוץ יותר בקרב יולדות בלידתן הראשונה או כאשר מתעורר הצורך לבצע לידה מכשירנית כגון לידת מלקחיים או ואקום זאת על רקע מצוקת היילוד וכאשר מדובר בתינוק שמשקלו עולה על ארבעה קילוגרמים.

אצל רוב הנשים בזמן ההיריון, הנרתיק מתרחב דיו כדי לאפשר את יציאת התינוק דרכו ללא כל קושי ממשי ובדרך כלל בלידות תקינות, היולדת סובלת מקרעים מדרגה ראשונה, כלומר מקרעים קטנים בלבד.

אולם ישנם מקרים בהם מסיבות שונות לא נרשמת התרחבות אפקטיבית דיה של הנרתיק ובמהלך הלידה עלולים להיווצר קרעים גדולים, בדרגה שלישית ואף רביעית.

במצב בו קיימת סכנה להיווצרות קרעים גדולים ובלתי מבוקרים אשר עלולים אף להגיע עד לפי הטבעת או לאזור הקליטוריס, חיתוך החיץ יתבצע במטרה למזער למינימום את הנזקים.

כיצד מחליטים האם לבצע חיתוך?

קרעים גדולים ובלתי מבוקרים עלולים לגרום ליולדת נזקים לטווח ארוך כמו למשל להשחית את הקרום הבנוי משרירים, שנקרא פרינאום או חיץ הנקביים, אשר נמצא בין הנרתיק לפי הטבעת ומשמש כבסיס רצפת האגן ואף בהמשך להשפיע על שליטה בסוגרים.

מאחר שחיתוך החיץ תלוי בגורמים רבים המתרחשים בזמן אמת במהלך הלידה ואת רובם ניתן יהיה להעריך רק בעת מעשה, לא ניתן להחליט מראש על ביצוע חיתוך החיץ ובדרך כלל ההחלטה תתקבל רק בשלביה המאוחרים של הלידה.

בכל מקרה בו מתחילים להיווצר קרעים בלתי מבוקרים, העלולים לגרום נזק גדול יותר ליולדת מאשר חיתוך מבוקר, גדל הסיכוי כי הצוות הרפואי יקבל החלטה לבצע חיתוך חיץ. אחת הסיבות לביצוע החיתוך קשורה גם לעובדה כי לטווח ארוך, קשה יותר לרפא קרע מאשר חתך.

לקריאה נוספת: לידה כשהעובר במצג עכוז

כיצד מבוצע החיתוך?

חיתוך החיץ יבוצע כאשר היולדת נמצאת תחת השפעת אלחוש או הרדמה מקומית, כמובן שבמקרים בהם היא קיבלה אפידורל היא לא תחוש כלל בחיתוך.

יש הסוברים כי במקרים מסוימים אישה לא תחוש בכאב גם ללא אלחוש מקומי והסיבה לכך היא כי ראשו של התינוק יוצר מתיחה על הפירנאום, היוצרת אלחוש טבעי, כך שהכאב כמעט ואינו מורגש זאת בנוסף לזרימה מוגברת של אדרנלין.

קיימים שני סוגי חיתוך חיץ:

  • חיץ מרכזי– מתבצע חיתוך מהנרתיק לכיוון פי הטבעת.
  • חיץ אלכסוני– חיתוך בצידו הימיני של הנרתיק לכיוון הירך.

חיץ אלכסוני הינה צורת החיתוך הנפוצה יותר.

האם ניתן למנוע את הצורך בחיתוך חיץ בלידה?

לא ניתן למנוע לחלוטין את היווצרות קרעים במהלך הלידה, אך בהחלט ניתן להקטין את הסיכוי לעבור את ההליך הכירורגי של חיתוך החיץ וזאת באמצעות עיסוי הפרינאום המשפר את גמישות הנרתיק עוד בטרם הלידה.

במידה ולא מדובר בנסיבות המחייבות את ביצועו של חיתוך החיץ כמו מצוקת התינוק והיולדת מתנגדת לביצוע ההליך, היא רשאית לבקש מהמיילדת שלא לבצע את החיתוך, מיילדת קשובה תעשה כל שביכולתה להימנע מההליך ואף תעסה עבור היולדת את אזור הפרינאום במהלך הלידה תוך שימוש בשמן שקדים או כל שמן עיסוי אחר.

חשוב לציין כי העיסוי לא מבטיח את מניעת חיתוך החיץ אך הוא בהחלט משפר את גמישותו של האיזור ומכין אותו למתיחה שבגינה עלולים להיווצר הקרעים. מומלץ לעסות את האיזור כבר משבוע 34 כשלוש פעמים בשבוע ולקראת סוף ההריון אף כחמש פעמים בשבוע.

ישנן תנוחות שונות במהלך הלידה, כמו תנוחה אנכית, העשויות להפחית במידה ניכרת את הלחץ על אזור החיץ ובכך למנוע את היווצרות הקרעים וזאת מפני שבזכות כוח הכבידה ראשו של התינוק יספק לחץ שווה על האיזור כולו.

מומלץ להקשיב למיילדת בכל הקשור לנשימות נכונות וללחיצות מתונות לקראת הסוף, במטרה להפחית את היווצרותם של קרעים חמורים.

במהלך הלידה עצמה, כבר בשלב הלחיצות כשראשו של התינוק מופיע בפתח הנרתיק, מומלץ להפחית את עוצמת הלחיצות ותדירותן על מנת שלא לגרום לקרעים בנרתיק ולשמור על שלמות החיץ.

כיצד יש לנהוג לאחר חיתוך חיץ?

חיתוך החיץ הוא כאמור הליך כירורגי, שלאחריו יש צורך בתפירת האזור הפצוע. שיטות התפירה העיקריות לאחר אפיזיוטומיה הן:

  • שיטת התפרים הבודדים – החתך יתפר לאורכו במספר תפרים בודדים, כדי שהדם יוכל להתנקז החוצה.
  • שיטת התפר האחד – בעזרת חוט ארוך אחד, תופרים את השכבה התת עורית.

תהליך התפירה הוא ארוך ודורש מיומנות גבוהה. שיטת התפר האחד עדיפה, אך קיים הסיכון של הצטברות דם מתחת לתפר.

התפירה נעשית תוך שימוש בחוטים נמסים, כך שהיולדת אינה זקוקה להוצאת תפרים. כמו כן, מספר התפרים משתנה בכל חיתוך ובהתאם לצורך.

קיראי בהרחבה על: רשלנות רפואית בלידה

הליך ההחלמה הוא אינדיבידואלי לכל  יולדת ויכול להיערך זמן מה. בימים הראשונים תתקשה היולדת לשבת ואף תחוש בכאבים מקומיים, ככל שעובר הזמן, את הכאב תחליף אי נוחות עד לחזרה למצב הנורמאלי שלעיתים יכול לקחת גם מספר לא מבוטל של חודשים.

כדי להימנע מזיהומים באזור החיתוך כמו גם להרגיע את רגישות המקום, מומלץ לשמור על היגיינה ולבצע שטיפות לעיתים תכופות, בעיקר בימים שלאחר הלידה.

כיום ישנם תכשירים שונים להקלה על הכאבים, הנמכרים בבתי המרקחת ומבוססים בעיקר על שמנים וצמחי מרפא, כמו כן כדאי להשתמש בחומר מחטא המאלחש ומזרז את ההחלמה באזור.

לקריאה נוספת: מבחן אפגר לאחר הלידה

על חיתוך חיץ בזמן הלידה שלך

צהבת ילודים

לדעת יותר על צהבת ילודים

צהבת ילודים היא מצב נפוץ בילודים ובעיקר בפגים. ניתן להבחין בצהבת לפי גוון העור גם בעין שאינה מקצועית. מהו ההסבר הרפואי לצהבת, כיצד מאבחנים צהבת ילודים ומהו הטיפול לתופעת צהבת ילודים? התשובות במאמר הבא. צהבת נגרמת במצב בו חומר בשם בילירובין המצטבר בגוף צובע את העור ואת לובן העין בגוון

טיפולי פוריות

טיפולי הפריה מלאכותית

לדעת יותר על טיפולי הפריה מלאכותית

למרות שטיפולי הפריה מלאכותית נפוצים מאד בישראל, רבים מאיתנו לא באמת מבינים את המשמעות והאופי של טיפולי ההפריה המלאכותית ובדיוק בשביל זה אנחנו ואת/ה כאן. בעבר הציעה הרפואה קשת מצומצמת של פתרונות עבור זוגות הסובלים מבעיה של עקרות ורבים מהם פנו להליכי אימוץ או פונדקאות בכדי להגשים את השאיפה לילד. במהלך שנות ה-70 של

תזונה פוריות ואת/ה

הקשר בין תזונה לפוריות

עד כמה חשובה התזונה שלך בזמן שאת מנסה להכנס להריון? האם יש משמעות לתזונה של בן הזוג בתקופה שאתם מנסים להרות? בסקירה שלפניך נסביר בהרחבה על הקשר המתבקש בין תזונה ופוריות וניתן תשובות ברורות לשאלות בנושא החשוב, שמעסיק יותר ויותר זוגות ברחבי העולם בכלל ובישראל הקטנה בפרט. תופעה מדאיגה מסתמנת

דיקור סיני בהריון Acupuncture

דיקור סיני לנשים במהלך הריון

שיטת הדיקור הסיני – אקופונקטורה, מן הותיקות והנפוצות בתחום הרפואה האלטרנטיבית, מהווה ענף ברפואה הסינית, המושתת על דיקור המטופל בנקודות ואזורים שונים בגוף, באמצעות מחטים דקות, בכדי לטפל בבעיות בריאותיות ולהקל על כאבים ומיחושים. מסורת עתיקה זו של טיפול לאורך אלפי שנים במגוון תסמינים ובנשים בתקופת הריונן בפרט, קנתה לה שם

היעדרות עקב טיפולי פוריות

בחלק גדול מהמקרים בהם נשים עובדות מתחילות טיפולי פוריות ו/או הפריה, הן אינן מודעות לזכויות המוענקות להן על פי חוק ולפיכך, בוחרות לשמור את הדבר לעצמן ולא לשתף את המעביד שלהן. עצם השמירה על הנושא בסוד מחייבת אותן לנתב את הטיפולים והבדיקות שעליהן לעבור לשעות שאינן שעות העבודה, או לתרץ את ההיעדרות

דיקור סיני למען הפוריות שלך

דיקור סיני כחלק מטיפולי פוריות

עוד לפני אלפי שנים, לפני שמישהו חשב בכלל על טיפולי פוריות, הזרקת הורמונים, בדיקות אולטרסאונד ובעצם כל מה שמוכר לנו היום מעולם הפוריות, נשים רבות בסין שסבלו מבעיות פוריות או בעיות גניקולוגיות טופלו באמצעות דיקור סיני וצמחי מרפא סיניים. כיום דיקור סיני לפוריות הוא אחד מהכלים החשובים לנשים הרוצות לשפר את סיכויי השתרשות העובר

זה לא רק את – בעיות פוריות אצל גברים

התפתחות הרפואה בעשור האחרון הובילה לשינויים רבים בתחום הטיפול בבעיות פוריות בכלל ובבעיות פוריות אצל גברים בפרט. לעיתים ישנה נטייה לחשוב, כי מרבית בעיות הפוריות מקורן באישה אך, למעשה, כמחצית מהבעיות מקורן בגבר. עם זאת, האפשרויות הקיימות לטיפול בבעיות פריון אצל גברים הן עדיין מצומצמות ביחס לאלה הקיימות אצל נשים. הגורמים לבעיות

מעקב הריון

בדיקת NIPT במקום מי שפיר?

בדיקת NIPT חשובה לכל אישה בהריון!

בדיקת NIPT היא בדיקה המיועדת לבדוק DNA עוברי בדם האם לצורך אבחון תסמונות גנטיות כבר במהלך ההריון ואינה מהווה תחליף לבדיקת מי שפיר לצ’יפ גנטי. ראשי התיבות של הבדיקה הם Non-Invasive Prenatal Testing – בדיקה טרום לידתית בלתי פולשנית וחפה מסיכונים, מה שמדגיש את השוני שלה מבדיקות אחרות, דיקור מי

CMA בדיקת צ'יפ גנטי

יתרונות ברורים מול חסרונות מועטים: צ’יפ גנטי

נתחיל מהשורה התחתונה, בדיקת צ’יפ גנטי חשובה לכל אישה ובכל הריון, ללא יוצא מן הכלל. יתרונותיה הברורים של הבדיקה עולים לאין שיעור על הסיכון שכרוך בה ובאמצעות הבדיקה ניתן לאבחן פגיעה גנטית משמעותית בעובר ב-1 מכל כ-110 הריונות שנחשבים “בריאים” ו”תקינים” לחלוטין לכאורה. כל הורה יודע שהריון, לצד השמחה הרבה

מוטציה דה נובו

מוטציה דה נובו: למה זה קורה ולמה כל כך חשוב לאבחן בהריון?

משפחה ענקית של מוטציות גורמת לאינספור תסמונות ומחלות והן נקראות מוטציות דה נובו או בעברית מוטציות חדשות. הן נקראות כך מסיבה ברורה שכן המדובר במוטציות חדשות, שמופיעות לראשונה בעובר או בתאי הזרע והביצית והן לא עוברות בתורשה מההורים. אמנם עובדה זו מערימה קשיים על אבחון מוקדם של המוטציות, אך קיימות

בדיקת צ'יפ גנטי בכל הריון

המלצה ברורה וחשובה: בדיקת צ’יפ גנטי בכל הריון!

הריוניים? מזל טוב! אתם ודאי נרגשים ומלאי ציפייה, ומכיוון שאתם סומכים על רפואת המאה ה-21 במדינה מתקדמת כמו ישראל, אין לכם ספק שאתם מקבלים את המידע הרלוונטי והמועיל ביותר משירותי הבריאות אליהם אתם משתייכים. לצערנו, אנחנו נאלצים להיות אלה שמקלקלים את המסיבה, אבל חשים מחויבות לעשות זאת מכיוון שהנתונים המטלטלים

בדיקת צ'יפ גנטי

המשמעות האמיתית של בדיקת צ’יפ גנטי בהריון

אנחנו כאן למטרה אחת עיקרית: להעלות את המודעות הציבורית לגבי חשיבותה של בדיקת הצ’יפ הגנטי בכל הריון, של כל אשה ללא הבדל בין צעירה למבוגרת יותר, וללא קשר לשאלה האם זה הריון ראשון, שלישי או שישי. כל אשה בהריון ללא יוצא מן הכלל צריכה להכיר את העובדות לגבי אפשרויות האבחון

אבחןו אוטיזם בילדים

אבחון אוטיזם: איך ומתי?

אוטיזם או הפרעה על הספקטרום האוטיסטי, היא הפרעה נוירו-התפתחותית שמתבטאת בקושי ביצירת קשרים חברתיים, בנטייה להתנהגות חזרתית ונוקשה וברגישות תחושתית. כהפרעת ספקטרום, בקצה האחד של הקשת מצויים ילדים בעלי קשיי תקשורת קלים יחסית ורמת תפקוד גבוהה. התפקוד הקוגניטיבי שלהם יהיה לרוב תקין, לעיתים אפילו גבוה, והם לא יידרשו לעזרה רבה

סיבוכים בהריון

כאבי גב בהריון

גם לך יש כאבי גב בהריון?

כאבי גב תחתון ומחלות דיסק הם מצבים רפואיים נפוצים מאוד בהריון. עבור רוב הנשים, כאב הגב

לידת פג - מתי ולמה

לידת פג: תשובות לשאלות שלך

מה הן הסיבות העיקריות שמובילות לכך שישנם הריונות שמסתיימים בלידה מוקדמת? האם אפשר לחזות כבר במהלך

זה לא רק את – בעיות פוריות אצל גברים

התפתחות הרפואה בעשור האחרון הובילה לשינויים רבים בתחום הטיפול בבעיות פוריות בכלל ובבעיות פוריות אצל גברים בפרט. לעיתים ישנה נטייה לחשוב, כי מרבית בעיות הפוריות מקורן באישה אך, למעשה, כמחצית מהבעיות מקורן בגבר. עם זאת, האפשרויות הקיימות לטיפול בבעיות פריון אצל גברים הן עדיין מצומצמות ביחס לאלה הקיימות אצל נשים. הגורמים לבעיות

סוכרת הריון

כל מה שחשוב לדעת על סוכרת הריון

סכרת הריון היא מצב שבו הורמונים בשם HCS המיוצרים על ידי השלייה, גורמים לעומס רב בפירוק הפחמימות (סוכרים) בגוף האישה ההרה. כתוצאה מכך האינסולין אינו מצליח לבצע את המוטל עליו כראוי, למרות שהלבלב מפריש כמות מוגברת של אינסולין. דבר הגורם לעלייה ברמות הסוכרים בדם. רוב הנשים אינן מושפעות מכך בכלל,

אבחון תסמונת איקס שביר לפני הריון – Fragile X syndrome

אודות להתפתחות המדע והטכנולוגיות בעשור האחרון, כיום ניתן לאתר מחלות, בעיות והפרעות גנטיות לפני או בחודשי ההיריון הראשונים, ולהותיר בידיי ההורים את היכולת לבחור באם להמשיך את ההיריון. במקרים שכן, ניתן להפנות את ההורים לקבלת יעוץ ועזרה גנטי, כיצד להתמודד עם החיים החדשים הצפויים להם עם תינוק בעל מוגבלות פיזית או שכלית. אחת

דילוג לתוכן